7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăȘtirile zileiOrdonanța Militară 4. Statul se pregătește pentru nivelul 4, cel maxim, al...

Ordonanța Militară 4. Statul se pregătește pentru nivelul 4, cel maxim, al crizei coronavirusului

Cea mai importantă noutate adusă de Ordonanța Militară 4 / 2020, anunțată, duminică seară, de ministrul Marcel Vela, este mărirea, până la nivelul de 20.000 de lei, a amenzilor pentru persoanele fizice care încalcă regulile de autoizolare sau de carantină. Amenda minimă va fi de 2000 de lei.

Până la emiterea Ordonanței 4 / 2020, amenda maximă pentru o persoană care încălca regulile de carantină sau de autoizolare era de 5000 de lei.

Grupul de Comunicare Strategică format în subordinea Guvernului României anunța duminică, la ora 13, un total de 1760 de cazuri confirmate de coronavirus, dintre care 38 de decese. Cel mai tânăr pacient cu coronavirus care a decedat, chiar duminică, pe teritoriul României avea numai 27 de ani.

Următoarea etapă a acestei crizei este scenariul 4, în care România va intra în momentul în care va atinge 2000 de cazuri de infectare confirmate. Noul ministru al Sănătății, dr. Nelu Tătaru, avertiza, duminică, despre o evoluție potențial dramatică a acestei situații epidemiologice. Ministrul a declarat că “un vârf al epidemiei” este așteptat, în România, în a doua jumătate a lunii aprilie 2020.

Întrebat dacă se estimează și un al doilea vârf al epidemiei în România, în toamna anului 2020, ministrul Tătaru a explicat că această ipoteză va fi sau nu confirmată în funcție de cum va depăși România primul vârf al epidemiei, cel din luna aprilie, precum și de posibilitatea ca, într-un termen de șase luni, să fie pus la punct un vaccin împotriva noului coronavirus.

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat că Ordonanța Militară 4 trebuie să ia în calcul posibilitatea lucrătorilor de a se deplasa la locurile lor de muncă. Potrivit acestuia, transportul rutier între localități trebuie să fie permis cu exceptarea de la numărul maxim de trei persoane care se pot afla în același grup. Această permisiune, de a depăși numărul de trei persoane aflate împreună, trebuie să fie valabilă și pentru șoferii care efectuează transporturi rutiere pe cont propriu, dar cu respectarea măsurilor de protecție individuale, a precizat ministrul Bode.

Drept urmare, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a precizat, duminică seară, că Ordonanța Militară 4 stabilește că interdicția formării de grupuri mai mari de trei persoane se aplică doar pentru circulația pietonilor, nu și pentru persoanele care circulă cu mijloace auto.

În paralel, compania CFR Călători a anunțat că va continua să asigure transportul de persoane pe căile ferate interne, chiar prin suplimentarea numărului de vagoane la trenurile pentru navetiști, dar prin reducerea numărului de călători în vagon, respectând regula „un loc liber, un loc ocupat”.

Începând de duminică, 29 martie, spitalul militar de campanie instalat de Ministerul Apărării Naționale în incinta Institutului “Ana Aslan” de la Otopeni este operațional. Un al doilea spital similar se instalează în municipiul Constanța. Ambele unități mobile vor funcționa ca “Secții externe” ale spitalelor militare din București și Constanța.

“Cazurile noi care apar sunt într-un trend așteptat care va face ca mâine (luni – n.n.), cel mai probabil, să ajungem la depășirea acelei cifre de 2.000 de cazuri, care este considerată pragul pentru nivelul 4 de alertă”

Alexandru Rafila,

Președintele Societății de Microbiologie

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă