6.4 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPandemia a generat prețuri la locuințe care au atins niveluri record în...

Pandemia a generat prețuri la locuințe care au atins niveluri record în ultimele două decenii

 Dintre cele 40 de țări care furnizează date OECD, doar trei au înregistrat scăderi în primele trei luni ale acestui an – cea mai mică proporție de la începutul seriei de date, în 2000, a constatat analiza Financial Times.

Ratele dobânzilor scăzute la minime istorice, economiile acumulate în timpul restricțiior și dorința de a avea mai mult spațiu în condițiile în care oamenii lucrează de acasă alimentează tendința, au spus analiștii.

Creșterea anuală a prețurilor locuințelor în grupul OECD de țări bogate a atins 9,4% – cel mai rapid ritm din 30 de ani – în primul trimestru al anului 2021, pe măsură ce economiile și-au revenit după recesiunile severe provocate de coronavirus anul trecut.

Creșteri puternice s-au înregistrat în Marea Britanie, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Canada și Turcia, printre altele.

Adam Slater, economist principal la Oxford Economics, spune că proprietățile din economiile avansate au fost supraevaluate cu aproximativ 10% în comparație cu tendințele pe termen lung. Acest lucru face ca acest boom să fie unul dintre cele mai mari din 1900, a calculat el. Cu toate acestea, el a menționat, de asemenea, că unii factori care determină creșterea prețurilor au fost temporari, cum ar fi stimulentele fiscale guvernamentale și efectele pandemiei asupra economiilor, inclusiv întreruperea lanțurilor globale de aprovizionare cauzată de întârzierile din porturi.

Creșterea creditului este mai mică decât înainte de criza financiară globală, ceea ce sugerează „un risc mai mic de faliment în comparație cu, să zicem, 2006-2007”, a spus el.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă