19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPapa Francisc promite măsuri concrete împotriva abuzurilor sexuale ale preoţilor

Papa Francisc promite măsuri concrete împotriva abuzurilor sexuale ale preoţilor

Suveranul pontif a adunat liderii catolici din întreaga lume pentru o întâlnire de patru zile pentru a discuta despre scandalul care a afectat credibilitatea bisericii în Statele Unite, Irlanda, Chile, Australia şi în alte părţi ale lumii în urma multiplelor cazuri de abuzuri sexuale din ultimele trei decade.

„Văzând numărul mare de abuzuri sexuale comise de oameni ai Bisericii împotriva minorilor, am dorit să discut cu voi”, le-a transmis Papa Francisc celor adunaţi, rugându-i să îi asculte pe cei mici care „caută dreptate”.

El a adăugat că victimele aşteaptă „măsuri concrete şi eficiente”, nu doar condamnări.

Papa şi cei aproape 200 de participanţi au vizionat un videoclip în care cinci victime, care au rămas anonime, au relatat poveşti despre abuzurile la care au fost supuse şi încercările Bisericii de a ascunde totul.

„De la vârsta de 15 ani am avut relaţii sexuale cu un preot. Acest lucru a durat 13 ani. Am rămas însărcinată de trei ori şi m-a forţat să fac avort de trei ori, pur şi simplu pentru că nu dorea să folosească prezervative sau alte metode de contracepţie”, a afirmat una dintre victime.

Un bărbat din Chile a afirmat că atunci când a relatat abuzurile autorităţilor religioase, a fost tratat ca un mincinos şi ca un duşman al bisericii.

„Sunteţi medicii sufletului şi totuşi, cu unele excepţii, aţi fost transformaţi în unele cazuri în criminali ai sufletului, în criminali ai credinţei. Ce contradicţie teribilă”, a afirmat el.

În Irlanda, scandalul privind abuzurile sexuale a afectat puternic puterea Bisericii care acum 40 de ani domina societatea irlandeză. În ultimii patru ani, votanţii irlandezi au aprobat legalizarea avortului şi a căsătoriei între persoane de acelaşi sex, sfidând astfel Vaticanul.

În Chile, toţi episcopii ţării şi-au oferit demisia papei în ultimul an după ce s-a descoperit că Biserica a ascuns cazuri de abuz sexual. Francisc a acceptat şapte dintre aceste demisii şi a dat afară alţi doi episcopi.

Un sondaj al centrului de cercetare Latinobarometro a arătat că procentul cetăţenilor din Chile care se consideră creştini a scăzut la 45% de la 75% în 1995.

Anul trecut, în Pennsylvania, SUA, s-a descoperit că, într-o perioadă de 70 de ani, preoţii au abuzat sexual în jur de 1.000 de persoane.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă