11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPatriarhul Daniel: Hristos Domnul, când s-a înălţat la cer, s-a înălţat împreună...

Patriarhul Daniel: Hristos Domnul, când s-a înălţat la cer, s-a înălţat împreună cu firea umană

“Hristos Domnul, când s-a înălţat la cer, s-a înălţat împreună cu firea umană, pe care a ridicat-o, a sfinţit-o şi a preaslăvit-o. După ce Adam a păcătuit, Dumnezeu i-a spus: ‘Ţărână eşti şi în ţărână te vei întoarce!’. Acum însă Dumnezeu Tatăl, văzând că Iisus Hristos Omul, care se înalţă la cer fiind fiul său înomenit, întrupat, spune ‘şezi de-a dreapta mea!’. Şi Sfântul Ioan Gură de Aur zice ‘ieri i-ai spus lui Adam că eşti pământ şi în pământ te vei întoarce, acum noului Adam Iisus Hristos îi spui şezi la dreapta mea'”, a afirmat patriarhul în predica la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală împreună cu episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul.

PF Daniel a explicat “ce înseamnă la dreapta lui Dumnezeu”.

“Înseamnă cinstea, onoarea, intimitatea şi preţuirea şi iubirea desăvârşită a Tatălui. A şedea la dreapta Tatălui înseamnă a şedea în proximitatea, în intimitatea şi în onoarea şi cinstea pe care Tatăl o dă Fiului. Dar nu numai dumnezeirii Fiului, ci şi firii umane a lui Hristos. Cu alte cuvinte, nu este cinstit numai Fiul, ci şi natura, sau firea umană pe care el a ridicat-o pe umerii săi prin întrupare, a sfinţit-o şi a îndumnezeit-o”, a încheiat patriarhul.

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, joi, la 40 de zile de la Paşte, Înălţarea Domnului la cer, fapt petrecut, potrivit Scripturilor, pe Muntele Măslinilor de lângă Ierusalim, unde Iisus şi-a chemat apostolii pentru o ultimă binecuvântare.

Deşi prin Înălţarea Domnului activitatea Sa pământească lua sfârşit, Iisus le-a spus ucenicilor chiar în momentul Înălţării: “Iată, Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor”.

El s-a înălţat pentru a trimite în lume Duhul Sfânt, aşa cum promisese: “Voi ruga pe Tatăl să vă trimită un alt Mângâietor ca să fie cu voi în veac”. Acest lucru se va întâmpla zece zile mai târziu, de Rusalii sau Cincizecime, când, prin pogorârea Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli, aceştia s-au transformat din oameni timizi şi simpli în misionari îndrăzneţi şi înţelepţi, care au răspândit învăţătura creştină în toată lumea.

În Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea Înălţării Domnului este dedicată şi pomenirii eroilor neamului. Pomenirea eroilor neamului la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al BOR în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale, din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare naţională bisericească.

Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de a 40-a zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă