13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPelerinajul de Sfântul Dumitru din București, fără fastul și amploarea din anii...

Pelerinajul de Sfântul Dumitru din București, fără fastul și amploarea din anii trecuți

Renunțarea la procesiunea “Calea Sfinţilor” la care participau foarte mulți preoți și mii de credincioşi mireni, reducerea numărului de clerici slujitori şi cântăreţi bisericeşti la toate slujbele sărbătorii și reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaşte spre închinare la doar trei zile (25-27 octombrie) au fost măsurile luate în acest an de Patriarhia Română cu ocazia sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

Până și racla cu moaștele sfinților Dimitru, Stelian – Ocrotitorul copiilor, Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântului Nectarie a fost pregătită în contextul pandemiei și acoperită cu un material care să permită o permanentă igienizare a acesteia.

Credincioșii cu domiciliul în afara Capitalei nu au avut acces la raclă în condițiile stării de alertă și a regulilor impuse prin Hotărâre de Guvern, spre nemulțumirea enoriașilor din țară care participă an de an la pelerinajul din București organizat cu ocazia zilei Sfântului Dimitru.

Oamenii nu au avut acces nici la slujba Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, săvârșită duminică dimineață, în condițiile limitării prezenței la doar 200 participanți.

Aceeași limită de persoane va fi și la slujba de luni, de la ora 9.30, dar și la cea de marți, de la ora 9.00, atunci când la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, împreună cu cei trei episcopi vicari din Bucureşti, câţiva preoţi şi diaconi.

Credincioșii au fost obligați duminică să rămână pe un singur rând, la o distanță de cel puțin 1,5 metri unul de celălalt, pe un trotuar de acces cu sens unic pe care au fost trasate marcaje de staționare pentru facilitarea păstrării acesteia.

Pe marginea acestui traseu au fost amplasate mai multe mesaje de avertizare iar fluxul unic de circulație a fost stabilit cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei cu ieșire separată pe strada Patriarhiei spre strada 11 Iunie. Regulile vor fi menținute și pentru zilele de luni și marți.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă