6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPelerinajul de Sfântul Dumitru este anulat. BOR vorbește despre suspendarea libertății religioase

Pelerinajul de Sfântul Dumitru este anulat. BOR vorbește despre suspendarea libertății religioase

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a dat imediat un comunicat de presă în care a înfierat decizia.

Prim-ministrul a explicat că riscul de infectare cu coronavirus ar fi foarte mare, dacă pelerinajul ar avea loc, ținând cont că participanții la astfel de procesiuni sunt în general oameni în vârstă, aflați în grupele de risc.  

„Sunt un om credincios, respect Biserica, întodeauna am fost alături de proiectele Bisericilor, în general. Pe de altă parte, riscul este foarte mare pentru că trebuie să ne gândim la următorul aspect: foarte mulți dintre credincioșii care participă la aceste sărbători religioase sunt oameni în vârstă care sunt expuși unor riscuri foarte mari. Sunt convins că și în Biserica Ortodoxă există înțelegere pentru această decizie a noastră și că nu am făcut-o decât pentru a proteja sănătatea”, a spus Orban.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacționat la anunțul făcut de premierul Ludovic Orban, susținând că lipsa dialogului interinstituțional în astfel de situații “denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială”.

“Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare. Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitatea socială imediată”, se arată într-un comunicat semnat de Vasile Bănescu.

Pe 26 octombrie, credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar pe 27 octombrie pe Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.

Este al doilea pelerinaj anulat în acest an, după ce nici cel de la Iași, dedicat Sfintei Parascheva, nu a putut avea loc.

Citește și: Sărbătoarea de Sfânta Parascheva se anulează

Mitropolia Moldovei și Bucovinei: Cel mai mare abuz din 1990 încoace asupra libertăţii de conştiință 

Ce spune Patriarhul Daniel despre restricțiile impuse de autorități la Sfânta Parascheva

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă