15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPesta porcină: 1.131 de focare; 362.648 de porci au fost eliminaţi

Pesta porcină: 1.131 de focare; 362.648 de porci au fost eliminaţi

În total, au fost eliminaţi 362.648 de porci afectaţi de boală, iar 8.187 de proprietari au fost despăgubiţi până la data de 7 decembrie 2018. Valoarea totală a plăţilor a ajuns la 207,999 milioane de lei.

“Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA, au fost stinse până la această dată 12 focare în judeţul Satu Mare şi singurul focar din judeţul Dâmboviţa. De asemenea, unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii Carniprod SRL şi-a reluat activitatea, în data de 14.08.2018”, potrivit unui comunicat al ANSVSA, preluat de Agerpres.

Pesta porcină africană evoluează astfel: în judeţul Satu-Mare – şase focare în gospodăriile populaţiei şi 19 cazuri la mistreţi, judeţul Bihor – 47 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, judeţul Sălaj – patru cazuri la mistreţi, judeţul Tulcea – 570 de focare (dintre care cinci focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A) şi 91 de cazuri la mistreţi, judeţul Brăila – 120 de focare (dintre care 11 focare la exploataţii comerciale) şi două cazuri la mistreţi, judeţul Constanţa – 88 de focare în gospodăriile populaţiei şi patru cazuri la mistreţi, judeţul Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 33 de cazuri la mistreţi, judeţul Galaţi – 16 focare în gospodăriile populaţiei şi şapte cazuri la mistreţi, judeţul Ilfov – 10 focare în gospodăriile populaţiei, judeţul Călăraşi – 100 de focare (dintre care un focar la o exploataţie comercială) şi 24 de cazuri la mistreţ, judeţul Buzău – şase focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, judeţul Giurgiu – 26 de focare în gospodăria populaţiei şi 11 cazuri la mistreţ, judeţul Teleorman – şapte focare în gospodăria populaţiei şi 184 cazuri la mistreţi, judeţul Maramureş – trei focare în gospodăria populaţiei, judeţele Vrancea, Dolj şi Argeş – câte un focar în gospodăria populaţiei, judeţul Olt – patru focare în gospodăria populaţiei.

Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

“Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social”, afirmă ANSVSA.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că România primeşte de la Comisia Europeană (CE) un grant în valoare de 34,27 milioane de euro pentru rambursarea a 75% din costurile de combatere a pestei porcine africane.

“Comisia Europeană a decis să acorde României un grant în valoare de 34.278.750 euro pentru rambursarea costurilor de combatere a pestei porcine africane în România. Decizia CE (SANTE/EM/AH 2018/ASF/RO) privind contribuţia UE reprezintă rambursarea a 75% din costurile eligibile pe care România le-a angajat pentru măsurile de urgenţă în cazul pestei porcine africane, începând cu 18 iunie 2018”, a spus Petre Daea.

El menţionat că valoarea costurilor eligibile estimate de CE pe care România le-a angajat în 2018 pentru măsurile de urgenţă, în urma datelor transmise de autorităţile române, se ridică la 45,705 milioane de euro, iar grantul reprezintă 75% din aceste sume.

“Valoarea costurilor estimate de către CE este de 45,705 milioane de euro, în urma datelor transmise de noi, iar 75% din această sumă o primim de la Uniunea Europeană. Banii vor veni în scurt timp şi se vor da prin Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)”, a mai spus şeful MADR.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă