11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPesta porcină a ajuns într-un nou judeţ

Pesta porcină a ajuns într-un nou judeţ

Directorul DSVSA Dâmboviţa, Sandu Tolea, a declarat, pentru Mediafax, că autorităţile au fost alertate de un bărbat din localitatea Lucieni, care a anunţat că doi porci din gospodăria sa au murit.

“S-a confirmat într-o curte, într-o gospodărie în localitatea Lucieni. S-a confirmat pestă porcină africană, cu buletin de analiză pozitiv, după ce au fost luate probe”, a spus directorul DSVSA Dâmboviţa.

Potrivit acestuia, în gospodărie erau trei porci, din care doi au murit, iar unul va fi eutanasiat.

”Urmează să luăm o decizie, să vedem ce măsuri luăm în localitatea respectivă”, a adăugat Sandu Tolea.

 

Zonă de protecţie stabilită în Lucieni

Centrul Local de combatere a bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit, duminică, după confirmarea pestei porcine în judeţ şi a stabilit o serie de măsuri, printre care stabilirea unei zone de protecţie pe o rază de 3 km de la focar.

Pesta a fost confirmată într-o gospodărie din localitatea Lucieni.

”Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, într-o gospodărie din comuna Lucieni, satul Lucieni. Centrul Local de combatere a bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit astăzi, 15.09.2018, ora 08,00, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa, remis duminică.

În comunicat se arată că s-a luat măsura uciderii în focar a celor trei porci din gospodăria afectată.

”În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecţie pe o rază de 3 km de la focar şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km faţă de această localitate. Până la această oră nu au mai fost identificate alte cazuri de îmbolnăvire şi mortalitate în gospodării sau exploataţii de tip industrial”, precizează Prefectura Dâmboviţa.

Autorităţile din Dâmboviţa cer oamenilor să respecte măsurile dispuse şi să anunţe dacă au suspiciuni cu privire la pesta porcină.

”Solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, este specifică porcilor, însă pot ajuta la răspândirea virusului prin hainele şi echipamentele contaminate”, mai informează Prefectura Dâmboviţa.

Autorităţile judeţene precizează că proprietarii ale căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat, prin Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă