15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPesta porcină africană, confirmată la patru mistreţi morţi, în județul Constanța

Pesta porcină africană, confirmată la patru mistreţi morţi, în județul Constanța

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Constanţa, pesta porcină africană a fost confirmată la patru mistreţi morţi, găsiţi la sfârşitul săptămânii trecute în zona fondului de vânătoare numărul 8 Decebal.

Astfel, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Prefectura Constanţa au decis mai multe măsuri în urma acestei confirmări, care se vor aplica pe o rază de 13 kilometri (opt kilometri fiind zona infectată şi încă cinci kilometri o zonă tampon).

Una dintre măsuri este prinderea integrală a mistreţilor din zonă, prin metode de vânătoare, cu personal silvic, vânători autorizaţi şi personal abilitat, iar o alta examinarea de către medicii veterinari abilitaţi a mistreţilor sacrificaţi sau găsiţi  morţi şi recoltarea de probe.

Alte măsuri luate de autorităţi: îngroparea sau arderea porcilor respectivi, sub supraveghere oficială sanitar-veterinară, interzicerea circulaţiei cu animalele domestice în zona respectivă, dezinfectarea maşinilor agricole cu care se lucrează în zonă, de către proprietar/utilizator, igienizarea şi dezinfecţia corespunzătoare pentru persoanele care intra în contact cu mistreţii şi la exploataţiile din zona afectată.

De asemenea, cetăţenii din zonă vor fi informaţi asupra măsurilor de siguranţă care se impun în perioada următoare, cum ar fi restricţionarea prezenţei persoanelor neautorizate şi a animalelor domestice în pădurile din zonă, ţinerea porcilor din exploataţii/gospodarii, de către proprietarii animalelor,  în adăposturile lor sau locuri unde pot fi izolaţi de porcii mistreţi.

Până în prezent, în judeţul Constanţa au fost confirmate 91 de focare de peste porcină africană în gospodăriile populaţiei şi cinci cazuri la mistreţi.

Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă