12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPesta porcină, confirmată și în județul Călărași

Pesta porcină, confirmată și în județul Călărași

„În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (IDSA) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă”, precizează ANSVSA.

Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport şi a fost dispusă uciderea porcinelor din cele două gopodării şi ecarisarea carcaselor.

„Centrul Local de Combatere a Bolilor Ialomiţa, reunit joi, a dispus, conform planului de măsuri adoptate pentru a preveni răspândirea bolii, uciderea preventivă a porcinelor din cele două gopodării şi ecarisarea carcaselor”, se mai arată în comunicat.

Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte şi de la cele sacrificate.

ANSVSA precizează, totodată, că proprietarii animalelor vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1.214/2009, modificată şi completată prin HG 484/2018. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

Cele mai citite

Elena Rîbakina a câștigat turneul WTA de la Stuttgart

Kazaha Elena Rîbakina a câştigat turneul WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în finală, în două seturi simetrice, scor 6-2, 6-2,...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Aeroport evacuat! Alertă cu bombă la Chișinău, a doua în două zile

Un zbor de la Londra către Chișinău a fost nevoit să schimbe ruta de urgență, îndreptându-se către aeroportul din Iași, după ce aeroportul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă