21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPesta porcină. 725 de focare în 156 de localităţi din 10 judeţe

Pesta porcină. 725 de focare în 156 de localităţi din 10 judeţe

Până la această dată au fost confirmate focare de boală în opt exploataţii comerciale din judeţele Tulcea şi Brăila, iar numărul total al porcilor ucişi a ajuns la 117.704, atât în exploataţiile comerciale cât şi în gospodăriile populaţiei.

Judeţele afectate de PPA sunt Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov.

“De la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, pesta porcină africană (PPA) evoluează în două zone geografice. În zona de nord-vest a României, boala evoluează în trei judeţe, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezenţa virusului fiind confirmată în 14 localităţi. Au fost ucişi 1.382 de porci domestici şi au fost afectaţi 14 porci mistreţi. În zona de sud-est, boala a fost confirmată în 142 de localităţi, din judeţele: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov. Au fost ucişi 46.286 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 8 exploataţii comerciale de mare capacitate, până la data de 22 august 2018, au fost ucişi 70.036 de porci”, subliniază ANAVSA într-un comunicat remis AGERPRES.

De asemenea, au fost afectaţi de PPA 18 porci mistreţi.

Potrivit Autorităţii veterinare, situaţia evoluţiei focarelor de PPA, în detaliu, pe fiecare judeţ, se prezintă astfel: în regiunea de nord-vest a ţării, în judeţul Satu-Mare sunt 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi, în judeţul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, iar în judeţul Sălaj – 3 cazuri la mistreţi.

În regiunea de sud-est a României sunt confirmate în judeţul Tulcea 514 focare, din care 508 focare în gospodăriile populaţiei, un focar într-o exploataţie comercială de tip A, 4 focare în exploataţii comerciale industriale, un focar într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale şi 17 cazuri la mistreţi, iar în judeţul Brăila sunt 29 de focare în gospodăriile populaţiei şi două în exploataţii comerciale.

Nu în ultimul rând, în judeţele Constanţa sunt active 53 de focare în gospodăriile populaţiei, în Ialomiţa – 89 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, în Galaţi – două focare în gospodăriile populaţiei, în Ilfov, un focar într-o anexă a unei stâne, iar în judeţul Călăraşi au fost confirmate două focare în gospodăriile populaţiei.

Reprezentanţii ANSVSA susţin că evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Autoritatea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie, potrivit sursei citate.

Până la data de 14 august, crescătorii de porci afectaţi de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au primit despăgubiri de peste 218.000 de lei, însă valoarea deconturilor solicitate depăşea 3,5 milioane de lei.

Astfel, din cele 1.004 de dosare depuse pentru despăgubiri, în valoare de 3,559 milioane de lei, au fost finalizate şi plătite până la acea dată 83 de dosare aferente despăgubirilor pentru gospodăriile populaţiei, iar suma plătită era de 218.000 lei.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă