8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPiaţa emisiilor de carbon din UE a scăzut în 2018

Piaţa emisiilor de carbon din UE a scăzut în 2018

Aproximativ 45% din producţia de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană este reglementată de Sistemul European de Comercializare a Emisiilor (EU ETS), principala politică a blocului comunitar pentru a răspunde la încălzirea globală prin perceperea unui cost pentru dreptul de a emite dioxid de carbon (CO2).

Analiza efectuată de Refinitiv arată că emisiile reglementate de Sistemul European de Comercializare a Emisiilor (EU ETS) s-au ridicat la 1,757 miliarde tone CO2 echivalent, în scădere cu 3,3% faţă de 2017. Această scădere se datorează în principal reducerii emisiilor de pe urma producţiei de electricitate, în condiţiile în care producţia de electricitate pe bază de cărbune a fost înlocuită de producţia pe bază de gaze naturale, cu emisii de CO2 reduse la jumătate, precum şi de energiile regenerabile.

“Creşterea rapidă a regenerabilelor în Europa continuă să scoată cărbunele din sectorul energiei electrice”, a declarat Yan Qin, analist la Refinitiv.

Emisiile de CO2 din sectorul producţiei de energie electrică şi încălzire au scăzut cu 6,4%, în timp ce emisiile din industrie s-au redus cu 1,5%. În schimb, emisiile de CO2 din sectorul aviaţiei au crescut cu 5,7% în 2018, în condiţiile în care au avut loc mai multe zboruri. În cadrul ETS, companiile aeriene sunt obligate să raporteze emisiile pentru toate zborurile care încep şi se încheie în interiorul Uniunii Europene.

Sistemul European de Comercializare a Emisiilor (EU ETS) limitează emisiile pentru aproximativ 12.000 de centrale electrice, uzine şi companii aeriene, obligându-le să cedeze un certificat de carbon pentru fiecare tonă de CO2 emisă anual până la finele lunii aprilie al anului următor.

Datele referitoare la emisiile de CO2 sunt urmărite cu atenţie de participanţii la schema ETS deoarece oferă un indiciu cu privire la balanţa dintre cerere şi ofertă. O scădere semnificativă a emisiilor este un semnal negativ pentru piaţa emisiilor deoarece înseamnă că firmele acoperite de ETS trebuie să cumpere mai puţine certificate.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă