7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPMB: Proiectul de reabilitare a Parcului Cişmigiu nu propune defrişări de arbori

PMB: Proiectul de reabilitare a Parcului Cişmigiu nu propune defrişări de arbori

“Primăria Capitalei respinge ferm afirmaţiile conform cărora ar propune ‘arbori monumentali sănătoşi’ pentru defrişare în Grădina Cişmigiu sau ar intenţiona ‘mutilarea’ acestui parc istoric, aşa cum eronat a apărut în mediul online”, se arată în comunicat.

PMB subliniază că proiectul se află în etapa de documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, din care rezultă o estimare a costului şi duratei de implementare, fiind vorba de o etapă premergătoare proiectului tehnic, document care va conţine detaliile privind execuţia efectivă şi care “abia după votul de ieri urmează să fie demarat”.

Potrivit aceleiaşi surse, Primăria Capitalei a iniţiat un proiect “prin care doreşte să redea bucureştenilor Grădina Cişmigiu, un spaţiu public de calitate, sigur pentru vizitatori şi care să păstreze amprenta istorică. Prin proiect nu se propun spaţii comerciale noi şi nici defrişări de arbori pentru realizarea de restaurante. Proiectul a pornit de la necesitatea de a reabilita căile de acces (alei, poduri, podeţe) şi s-a dezvoltat pentru a asigura o reamenajare integrată şi coerentă a Grădinii Cişmigiu, adecvată statutului de parc istoric”, se mai arată în comunicat.

Inaugurată oficial acum 165 de ani (în 1854), menţionează Primăria, Grădina nu a beneficiat din 1953 de o reabilitare majoră integrată, în schimb a suferit o serie de intervenţii neautorizate, care au dus la degradarea unor anumite zone şi îl afectează din punct de vedere funcţional, estetic şi al siguranţei pentru vizitatori.

Conform aceluiaşi comunicat, pentru a remedia actuala situaţie a parcului, este necesar ca intervenţia să fie una integrată, să aibă la bază studii aplicate la stilul şi istoricul acestui parc şi să elimine acele transformări ce au degradat parcul de-a lungul timpului.

Referitor la situaţia arborilor seculari, plantaţi înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, PMB susţine că, după elaborarea proiectului tehnic, va avea loc acţiunea de cartare a fiecărui copac în parte, “întrucât vorbim de o intervenţie integrată, aşadar inclusiv din acest punct de vedere”.

“Copacii sănătoşi şi cu valoare dendrologică şi/ sau peisagistică vor fi menţinuţi şi îngrijiţi, iar în cazul celor uscaţi sau bolnavi se va identifica, după caz, în ce măsură au nevoie de tratamente sau de defrişare, pentru a nu îmbolnăvi şi alţi copaci şi pentru a elimina riscul de accidente. Acest aspect este important întrucât Primăria Capitalei doreşte să nu se repete incidente similare celor din iarnă trecută, când s-au rupt crengi şi s-au prăbuşit copaci din cauza fenomenelor meteo extreme. Se intenţionează toaletarea zonelor verzi şi plantarea de arbori de calitate, care să refacă coronamentele volumetrice datând încă din perioada Meyer şi preluate parţial de Redbun”, conform sursei citate.

Proiectul propune demontarea a patruzeci de bucăţi de tonete/ cabine pază/toalete ecologice, precum şi amplasamente amenajate “coerent” în structura istorică a parcului.

“În ceea ce priveşte construcţiile existente, vor avea loc desfiinţări ale elementelor parazitare şi care imprimă o imagine improprie: împrejmuiri realizate în dezacord cu statutul de parc istoric, grupuri sanitare, chioşcuri, automate, rampe de gunoi, obiecte de mobilier urban şi de decor distruse sau cu aspect disonant faţă de specificul parcului. Totodată, prin proiect se propun amplasamente amenajate coerent în structura istorică a parcului, cu toate utilităţile aduse în casete ascunse (apă, canalizare, electricitate) pentru a putea fi utilizate în mod permanent său temporar (târguri, festivităţi, chioşcuri). Mai mult, documentaţia proiectului prevede expres că “intervenţiile şi folosinţa Grădinii Cişmigiu vor trebui corelate cu statutul de monument istoric al imobilului şi evoluţia sa compoziţională, în integralitatea tuturor elementelor care îl alcătuiesc, principale şi auxiliare”, se mai arată în comunicatul PMB.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă