21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPoliția cumpără căști, scuturi și veste antiglonț. Se așteaptă o nouă...

Poliția cumpără căști, scuturi și veste antiglonț. Se așteaptă o nouă serie de acțiuni violente?

Potrivit unui anunț publicat în această săptămână pe site-ul de licitații electronice, Poliția Română va cumpăra o cantitate de până la 35.000 de veste antiglonț, precum și un număr egal de articole de echipament tip “maiou de protecție antiglonț și antiînjunghiere”.

Dacă vesta antiglonț se poartă la vedere, având așadar și un rol de descurajare, maioul de protecție se poartă pe sub uniformă, fără să fie vizibil, ceea ce ar sugera că polițiștii nu doresc să intimideze, dar vor să fie protejați contra unor posibile atacuri prin surprindere.

Despre vestele de protecție, cerințele licitației precizează că ele trebuie să fie prevăzute și cu mânere care să servească, la nevoie, pentru transportarea polițiștilor răniți.

În cadrul aceleiași licitații, conducerea IGPR a aprobat și cumpărarea a până la 11.00 de echipamente antiglonț, până la 1.000 de căști antiglonț și până la 370 de scuturi antiglonț. Căștile vor fi dotate cu vizoare antiglonț și trebuie să fie compatibile cu măștile de protecție împotriva gazelor. Căștile trebuie să poată fi utilizate la temperaturi de până la 45 de grade, iar scuturile trebuie să reziste la temperaturi de până la 55 de grade Celsius.

Valoarea totală a produselor contractate în acest moment de IGPR este de 96,088,590 de lei.

Merită amintit faptul că Poliția Română a mai cumpărat asemenea mijloace tehnice și în alți ani, dar valoarea aprobată pentru anul 2019 este mult mai mare. De exemplu, în toamna anului 2016, la o licitație similară, Poliția își cumpărase materiale de protecție în valoare de circa 8,5 milioane de lei.

 

Polițiști uciși, jandarmi internați în spital

Achiziția de asemenea echipamente pentru polițiști este interesantă, în condițiile în care, de obicei, pentru combaterea acțiunilor violente sunt trimiși să intervină nu polițiștii, ci jandarmii.

Cele mai recente evenimente de acest gen s-au produs în data de 10 august 2018, la Piața Victoriei, unde se desfășura un miting neautorizat. În acel loc, forțele de ordine s-au confruntat cu protestatari violenți și foarte bine organizați. Câteva zeci de jandarmi au fost atacați în acea zi, iar doi subofițeri de jandarmi au fost internați în spital.

Pe de altă parte, și polițiștii aflați în timpul serviciului au fost deseori agresați, iar unele dintre aceste atacuri au avut consecințe tragice.  De exemplu, la data de 20 iulie 2017, un agent de la Poliția Transporturi a fost înjunghiat mortal, în gara Burdujeni (Suceava), de un tânăr recidivist, abia întors din Spania. Autorul crimei a murit, după câteva săptămâni, în penitenciar, iar ancheta oficială a stabilit că acesta s-a sinucis.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă