15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPolonia va primi avioane de luptă F-35. Se pregătește România

Polonia va primi avioane de luptă F-35. Se pregătește România

Aeronavele de luptă F-35 sunt de tip multirol și “invizibile” (greu detectabile) pe radar.

Conform presei din Statele Unite, valoarea contractului este de circa 6,5 miliarde USD.

Pentagonul a anunțat, miercuri, că firma Lockheed Martin, producătoarea modelului F-35, a primit aprobare din partea Departamentului de Stat al SUA de a livra Poloniei acest lot de aeronave militare. Aprobarea acestei tranzacții, de către partea americană, este motivată prin faptul că Polonia este “un aliat din NATO care găzduiește o prezență militară americană substanțială, menită să descurajeze Rusia”.

În Polonia, avioanele F-35 sunt menite să înlocuiască, treptat, aeronavele de fabricație sovietică tip MiG 29 și Su 22.

Forțele Aeriene ale Poloniei mai au în dotare avioane de luptă F-16, fabricate în SUA, iar acestea vor rămâne în exploatare.

Decizia SUA de a livra Poloniei avioane F-35 este evident menită să întărească Flancul Estic al NATO, iar în această regiune, cele mai importante țări, din punct de vedere militar, sunt Polonia și România. La începutul lunii iulie 2019, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, anunța că și România este pe “lista scurtă” a țărilor care vor primi, din partea SUA, avioane F-35.

Ulterior, la mijlocul lunii iulie 2019, viceamiralul american Mathias Winter, directorul programului Joint Strike Fighter, preciza că “lista viitorilor potențiali clienți pentru F-35 include Singapore, Grecia, România, Spania și Polonia”. Dintre aceste țări, după Polonia, ținând cont de evoluțiile din estul Europei și de relațiile tensionate NATO – Rusia, țara care ar fi cea mai îndreptățită să primească avioane F-35 este România.

Pe de altă parte, tot în iulie 2019, SUA au exclus Turcia de pe lista țărilor care pot primi avioane F-35, din cauza apropierii tot mai suspecte a regimului Erdogan de regimul Putin. Din acest motiv, antrenamentele piloților turci, în SUA, pentru a zbura pe avioane F-35 au fost oprite. În Occident, una dintre deciziile cele mai criticate ale Turciei a fost aceea de a cumpăra, de la Rusia, sisteme de rachete S-400.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă