5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPremierul Dăncilă a avut o întrevedere cu secretarul de stat britanic Hunt

Premierul Dăncilă a avut o întrevedere cu secretarul de stat britanic Hunt

Potrivit unui comunicat al Guvernului, discuţia a evidenţiat relaţiile bilaterale foarte bune dintre România şi Marea Britanie, întemeiate pe Parteneriatul Strategic şi pe interesele comune care stau la baza cooperării dintre cele două state.

“A fost subliniată evoluţia schimburilor economice, marcate de tendinţa pozitivă a schimburilor comerciale, precum şi aportul deosebit al comunităţii româneşti în cadrul societăţii britanice. În acest context, prim-ministrul român a reiterat interesul pentru extinderea cooperării bilaterale, inclusiv în sensul valorificării potenţialului uman remarcabil care conturează relaţia româno-britanică. De asemenea, a exprimat satisfacţia pentru deschiderea biroului din Bucureşti al Bursei de la Londra”, se arată în comunicat.

Totodată, precizează sursa citată, a fost apreciată colaborarea “excelentă” pe dimensiunea de securitate şi apărare, considerată pilon fundamental în promovarea păcii şi prosperităţii regionale şi în susţinerea obiectivelor transatlantice.

Întrevederea a prilejuit şi un schimb de opinii cu privire la Brexit, context în care premierul a subliniat importanţa acestui dosar european, inclusiv din prisma finalizării acestuia pe durata Preşedinţiei române în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene.

“Premierul român a evidenţiat responsabilitatea comună a Uniunii Europene şi a Marii Britanii de a proteja drepturile cetăţenilor europeni şi britanici, în spiritul reciprocităţii, indiferent de rezultatul procesului Brexit. În acest sens, a salutat asigurările oferite de către premierul britanic pe această temă şi a reiterat angajamentul Guvernului României de a adopta toate măsurile necesare pentru protejarea drepturilor cetăţenilor britanici care se află în România”, se precizează în comunicat.

În acelaşi timp, a fost agreată necesitatea reconfigurării Parteneriatul Strategic româno-britanic în lumina realităţilor noi generate de redefinirea raporturilor dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, precum şi de evoluţiile care au avut loc în plan bilateral de la ultima revizuire, în 2011.

“Cei doi oficiali au exprimat interesul pentru continuarea dialogului pe tema aprofundării şi extinderii cooperării bilaterale româno-britanice în cadrul unui nou Parteneriat Strategic cuprinzător şi ambiţios”, se mai spune în comunicat.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă