13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPremierul Dăncilă a numit un nou secretar de stat pentru Armamente

Premierul Dăncilă a numit un nou secretar de stat pentru Armamente

Un om politic provenit din rândurile societății civile, Doru Claudian Frunzulică (60 de ani), este noul șef al Departamentului pentru Armamente din Ministerul Apărării Naționale. Întrucât această funcție este de secretar de stat, numirea s-a făcut printr-o decizie a premierului Viorica Dăncilă, publicată la data de 5 iulie în Monitorul Oficial.

Ultima funcție politică a lui Doru Claudian Frunzulică a fost aceea de europarlamentar PSD, membru în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților.

Poziția de secretar de stat pentru Armamente devenise vacantă acum o lună, prin demiterea din această funcție a lui Andrei Ignat.

Demiterea lui Ignat s-a făcut la propunerea ministrului Apărării. Gabriel Leș. Acesta nu a explicat oficial de ce l-a înlăturat din funcție pe Ignat, dar problema a pornit, se pare, de la faptul că Ignat a sesizat Parchetul Militar, cu privire la unele nereguli ivite în cadrul licitației pentru cele patru corvete multifuncționale, care vor intra în dotarea Forțelor Navale Române.

Principalele programe de înzestrare derulate de MApN

Departamentul pentru Armamente coordonează cele nouă programe majore de înzestrare ale Armatei Române, precum și activitatea de cercetare militară.

Cel mai scump dintre programele de înzestrare (1,2 miliarde de euro) se referă la cumpărarea a patru corvete multifuncționale. În urma licitației organizate de Romtehnica, subordonată MApN, o firmă din Franța, Naval Group, a fost desemnată să realizeze acest program. În vederea acestui obiectiv, firma franceză s-a asociat cu Șantierul Naval Constanța.

Totuși, în data de 9 iulie 2019, firma olandeză Damen, una dintre cele care pierduseră licitația, a anunțat că a contestat rezultatul acesteia, astfel că programul de achiziție a corvetelor este din nou în impas.

Transportoarele blindate au probleme

Una dintre primele sarcini ale secretarului de stat Frunzulică este să impulsioneze programul de dotare a Forțelor Terestre cu transportoare blindate, model Piranha. Dintre cele 227 de vehicule comandate, primele 36 trebuiau să intre în dotare în ianuarie 2019. Dar acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că noile vehicule nu au trecut testele organizate de MApN. Pe de altă parte, noul model de transportor nu mai este amfibiu, deși aceasta era una dintre cerințele Forțelor Terestre Române.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă