19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPreședintele Uniunii Judecătorilor, despre protocoalele SRI

Președintele Uniunii Judecătorilor, despre protocoalele SRI

“Decizia Curţii Constituţionale de azi, 16 ianuarie 2019, prin care a admis că protocoalele secrete dintre SRI şi Ministerul Public au încălcat Constituţia şi separaţia puterilor în stat constată unul din cele mai grave conflicte dintre puterile statului, gravitatea fiind dată atât de întinderea în timp a acestui conflict – din 2009 în prezent – cât şi de consecinţele negative ale acestuia asupra înfăptuirii justiţiei, cu încălcarea samavolnică a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor”, scrie Dana Gârbovan pe Facebook.

Potrivit acesteia, încheierea protocoalelor secrete între Ministerul Public şi SRI a ştirbit competenţele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale instanţelor judecătoreşti în îndeplinirea rolului lor constituţional de înfăptuire a justiţiei.

“O analiză completă a efectelor deciziei CCR va putea fi făcută abia după ce Curtea va publica considerentele acesteia. Până atunci însă, din comunicatul Curţii rezultă un fapt de o gravitate fără precedent: încheierea protocoalelor secrete între Ministerul Public şi SRI a ştirbit competenţele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale instanţelor judecătoreşti în îndeplinirea rolului lor constituţional de înfăptuire a justiţiei. Prin aceste protocoale au fost completate sau modificate în secret norme de procedură penală, acordând competenţe SRI acolo unde legea îi interzicea, fără ca nici măcar judecătorii să aibă cunoştinţă de conţinutul acestora”, adaugă Dana Gârbovan.

Preşedintele UNJR consideră că “tot foarte grav este faptul că SRI a acţionat în tot acest răstimp în afara unui control parlamentar real, fapt ce în sine constituie o ameninţare foarte serioasă la adresa democraţiei din România”.

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016.

 

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă