15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPrima vizită de stat a unui președinte al României, în Italia, în...

Prima vizită de stat a unui președinte al României, în Italia, în ultimii 45 de ani

Vizita este făcută în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi al aniversării a 10 ani de la ridicarea relaţiei bilaterale dintre România şi Italia la nivel de Parteneriat strategic consolidat.

Potrivit unei comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, aceasta este prima vizită de stat din ultimii 45 de ani în Italia a unui şef al statului român.

Duminică, la sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, preşedintele Iohannis va avea o întrevedere cu reprezentanţi de marcă ai cultelor religioase ortodox, greco-catolic şi romano-catolic.

În cursul serii, şeful statului va participa la un moment simbolic al vizitei, cu încărcătură deosebită pentru relaţia bilaterală dintre cele două state – iluminarea Columnei lui Traian în culorile Drapelului României.

Luni, vor avea loc convorbiri oficiale cu preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, pe teme legate de Parteneriatul strategic consolidat dintre cele două ţări şi de cooperarea în plan european, internaţional şi securitar.

“În cadrul dialogului, o atenţie deosebită va fi acordată reconfirmării caracterului special al relaţiei bilaterale, aprofundării Parteneriatului strategic consolidat, întăririi cooperării economice şi rolului comunităţii româneşti din Italia. Va fi realizat, totodată, un schimb de opinii pe temele de actualitate ale agendei UE, inclusiv în contextul pregătirii exercitării Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, precum şi pe teme internaţionale”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, cei doi preşedinţi vor participa la inaugurarea unei expoziţii dedicate comemorării a 2000 de ani de la moartea poetului latin Ovidiu.

Agenda va mai include întrevederi oficiale cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, Giuseppe Conte, preşedintele Senatului, Maria Elisabetta Alberti Casellati, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberto Fico.

Marţi, Klaus Iohannis va participa la deschiderea Forumului de Afaceri România-Italia, eveniment menit să stimuleze dimensiunea economică a Parteneriatului strategic consolidat, în contextul în care, în 2017, valoarea schimburilor comerciale a fost de 14,6 miliarde de euro, cea mai ridicată valoare înregistrată în istoria relaţiilor comerciale bilaterale.

“Cu o valoare estimată a schimburilor comerciale de peste 15,5 miliarde euro, în acest an, Italia este doilea partener comercial al României şi ocupă primul loc în topul investitorilor străini din punct de vedere al numărului de companii prezente pe piaţă, respectiv locul cinci în clasamentul investiţiilor străine în economia noastră”, conform Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis va avea, la Roma, o întrevedere cu primarul oraşului, Virginia Raggi, urmată de o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti, cea mai numeroasă din afara graniţelor şi cea mai mare comunitate străină din Peninsulă. La întâlnire va participa şi Virginia Raggi, se mai arată în comunicat.

Cele mai citite

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă