21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiProcurorul general a cerut ministrului Justiţiei sprijin pentru modificarea legii

Procurorul general a cerut ministrului Justiţiei sprijin pentru modificarea legii

Bogdan Licu vrea ca părţile să nu se mai poată împăca, pentru că măsura nu a dus la reducerea infracţionalităţii. În primele şase luni ale acestui an, peste patru mii de dosare au fost clasate prin împăcarea părţilor sau retragerea plângerii.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Parchetul Genrral, solicitarea procurorului general al P.Î.C.C.J. este întemeiată pe analiza şi verificările pe care le-a dispus anterior şi care au dus la concluzia că este necesară eliminarea posibilităţii împăcării pentru infracţiunea prevăzută de art. 229 alin. (1) şi alin. (2) lit. b) şi c) Cod penal, având în vedere că măsura nu a condus la reducerea infracţionalităţii în perioada de referinţă 2013-2019 în care a fost în vigoare textul alin. (2) al art. 231.

”Potrivit datelor statistice privind infracţiunea de furt calificat, numai în perioada sem. I 2019, la nivelul Ministerului Public s-au adoptat soluţii de clasare într-un număr de 3.932 cauze prin împăcarea părţilor, iar în alte 604 cauze prin retragerea plângerii prealabile, acestea depăşind cu mult numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru această infracţiune în semestrul I al anului 2019, respectiv 2.871. Astfel, se observă că se înregistrează o tendinţă de scădere continuă a numărului inculpaţilor trimişi în judecată, mai mică însă decât a procentului de creştere a numărului soluţiilor de clasare prin împăcarea părţilor şi retragerea plângerii prealabile”, a transmis Parchetul General.

Procurrii precizează că ”criminalitatea în materie nu a scăzut, însă s-a redus fermitatea reacţiei sistemului judiciar faţă de acest fenomen”.

”Pe de altă parte, modalităţile de furt calificat pentru care legiuitorul a prevăzut că împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală sunt foarte grave şi relevă un grad ridicat de pericol social al infractorului (într-un mijloc de transport în comun; în timpul nopţii; de o persoană mascată, deghizată sau travestită; prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase; prin scoaterea din funcţie a sistemului de alarmă ori de supraveghere, prin violare de domiciliu sau sediu profesional; de o persoană având asupra sa o armă), nejustificând o asemenea posibilitate”, au mai transmis procurorii.

Potrivit acestora, cunoscând că acţiunea de urmărire penală a statului va fi împiedicată de împăcare, ”persoana în cauză este efectiv încurajată să comită fapta întrucât riscul de a suporta o sancţiune este mult redus”.

”Printr-o astfel de măsură se încurajează comiterea faptelor de furt prin modalităţile descrise anterior cu consecinţe negative în ceea ce priveşte siguranţa persoanelor. Trebuie avut în vedere că în momentul în care autorul este surprins de partea vătămată în timpul comiterii faptei, pentru asigurarea scăpării acesta poate folosi violenţă, fapt de natură a conduce în final la rănirea victimei infracţiunii de furt sau chiar a uciderii acesteia, putând, constitui, astfel, germenii marii infracţionalităţi (tâlhărie, omor)”, a mai transmis Parchetul General.

Sursa citată precizează că, în multe situaţii, retragerea plângerii sau împăcarea părţilor nu reprezintă acordul de voinţă necondiţionat al acestora, ci este urmarea presiunilor autorului faptei, familiei acestuia sau persoanelor din anturajul lui pentru a se sustrage rigorilor legii penale.

”În astfel de situaţie, organele statului sunt în imposibilitatea de a combate astfel de manifestări, în special în cazul în care acestea nu îmbracă forma unor ameninţări sau violenţe directe, fiind doar intimidări, de natură a convinge persoana vătămată. Iniţiativa procurorului general al P.Î.C.C.J. exprimă preocuparea Ministerului Public de a identifica cele mai eficiente măsuri pentru combaterea criminalităţii, precum  şi în sensul îndeplinirii rolului constituţional de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, se mai arată în comunicat.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă