10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiProgramele PNDL I, prelungite cu până la 2 ani

Programele PNDL I, prelungite cu până la 2 ani

Principala prevedere a actului normativ emis de Executiv are în vedere prelungirea contractelor PNDL I cu până la 2 ani, întrucât, în prezent, prin PNDL etapa I (perioada 2015-2020) au fost finanţate 3.362 obiective de investiţii, dintre care au fost finalizate cu proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor (PVRTL) doar 2.325 obiective de investiţii, sub 70% din total.

Celelalte 1.037 obiective de investiţii, pentru care beneficiarii nu au transmis PVRTL, se regăsesc în diferite stadii/situaţii, dintre care, pentru unele obiective de investiţii, beneficiarii nu dispun de sumele necesare pentru a asigura finalizarea lor.

„Prin PNDL etapa I (perioada 2016-2021), au fost finanţate 1.149 obiective de investiţii, dintre care au fost finalizate (cu PVRTL) 592 obiective de investiţii. Pentru acestea, durata contractelor de finanţare expiră la data de 31 decembrie 2021, dar nu toţi beneficiarii pot finaliza obiectivele de investiţii în limita bugetului alocat, astfel că pentru aceste obiective contractele de finanţare multianuale se prelungesc cu o perioadă de până la 2 ani.”, transmite Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Admnistrației într-un comunicat.

Beneficiarii pot solicita suplimentarea sumelor alocate printr-un documet ce trebuie depus în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, depășirea acestui termen atrăgând decăderea beneficiarilor aflaţi în această situaţie din dreptul de a solicita sume suplimentare de la bugetul de stat.

Sunt acceptate solicitări de suplimentare a valorii obiectivelor în raport cu majorarea salariului minim pe economie a celor care lucrează în construcții, creșterea preţului materialelor de construcţii, precum şi de adoptarea unor normative de proiectare mult mai stricte în special pentru unităţile de învăţământ.

Actul normativ prevede şi posibilitatea ca beneficiarii să plătească, din bugetul propriu, lucrările la proiecte şi, ulterior, în limita bugetului alocat, Ministerul Dezvoltării să deconteze aceste cheltuieli.

În prezent, prin PNDL I sunt contractate 4.511 obiective multianuale, în valoare totală de 14,86 miliarde lei, dintre care 2.917 obiective, în valoare de 7,89 miliarde lei, sunt finalizate.

În etapa a II-a a PNDL, sunt incluse 7.251 obiective, în valoare totală de 29,3 miliarde lei; dintre acestea, au fost finalizate 1.757 obiective, în valoare de 3,3 miliarde lei.

Facturile decontate pentru proiectele incluse în etapa I a PNDL au o valoare totală de 12,36 miliarde de lei, iar, pentru cea de-a doua etapă, sunt de peste 14,58 miliarde de lei.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Lăcrămioara Perijoc boxează pentru aur la Campionatele Europene de la Belgrad

Pugilista română Lăcrămioara Perijoc va lupta pentru medalia de aur în cadrul categoriei 54 kg, la Campionatele Europene de box de la Belgrad, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă