21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial"Armaghedonul" spagii la Universitatea Petrosani

“Armaghedonul” spagii la Universitatea Petrosani

Un “Armaghedon” care circula pe Internet a reusit sa scoata la iveala problemele grave de coruptie existente la Universitatea Petrosani (judetul Hunedoara).
Autorul sau autorii documentului incrimineaza mai multe cadre didactice din cadrul institutiei de invatamant superior, iar prorectorul Emil Pop este numit “capul Mafiei”.
Mai mult, conducerea universitatii recunoaste coruptia din institutie si este de acord cu faptul ca se ia spaga, chiar daca aceasta este mascata prin diverse vanzari de cursuri sau manuale.

“Crapa Universitatea din Carbusani”

Intr-un raport efectuat la nivel central, Universitatea Petrosani este nominalizata printre fruntase la capitoul “spaga si coruptie”, idee recunoscuta si de conducera institutiei de invatamant superior. Toate aceste aspecte poate ca ar fi fost tinute in cel mai mare secret, daca un “Armaghedon” care circula pe Internet nu ar fi tulburat linistea care a mai ramas prin universitatea zguduita de recentele schimbari.
Acuzatiile extrem de grave aduse unor cadre universitare se adauga la un cutremur produs nu demult in aceeasi institutie, cand un control al Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) a obligat 18 profesori sa se pensioneze, pe motiv ca acestia aveau varste de 65 de ani. Astfel, sub titlul de “Crapa Universitatea din Carbusani!!!… si alte amanunte legate de distrugera unor echipamente aduse din Germania”, materialul, mai mult un pamflet, il ataca dur pe prorectorul universitatii, Emil Pop, dar si pe alti cativa apropiati de-ai acestuia.
“Seful Mafiei si cel mai interesat ca sa se ascunda totul, este prorectorul Dop Emil (Emil Pop Ð n. r.), absolvent al fostei Facultati Electromecanice Miniere, care "si-a mai facut rost", inainte de Revolutie, de o diploma de matematician de la Universitatea din CraiBan (Craiova – n.r.), mai la sud de Carbusani (Petrosani – n.r.), precum si de o Conducere de Doctorat in Automatica, cu ocazia mineriadelor. A fost transformat ulterior in Conducere de Sisteme Automate… Minerii "l-au pus" si intr-un scaun de secretar de stat in Ministerul Educatiei Nationale, tot cu ocazia unei vizite de dragoste si multumire, efectuata in Micul Paris. Majoritatea informaticienilor, automatistilor si electronistilor veritabili, absolventi veniti din alte centre universitare, au fost epurati de catre "genialul si preaiubitul Dop", atat din Universitate, cat si din Valea Plangerii”, se arata in “Armaghedon”-ul de pe Internet.
Prorectorul mai este acuzat ca a distrus “prin incompetenta” echipamente in valoare de circa 2.000 de euro, aduse din Germania de un alt cadru universitar. Ce mai grava acuzatie care i se aduce acestui este, insa, aceea ca Pop “este un impostor, fiind complet analfabet in acest domeniu”. “La cursuri si laboratoare isi trimite asistentii si sefii de lucrari, creati dupa modelul sau” si ca este “un plagiator, la fel ca si apropiatii sai”. “Au acreditat, cu ajutorul fostului ministru al Invatamantului, eminenta chimista Ecaterina 1 (Ecaterina Andronescu – n. r.), cele doua sectii de Ingineria Sistemelor Automate si Ingineria Calculatoarelor. (…) Cele doua sectii "toarna" anual in jur de 80 de absolventi, analfabeti in totalitate in materie de Electronica, Informatica si Automatica, pe care oricum nu-i angajeaza nimeni in Romania”, se mai precizeaza in documentul postat pe Internet.

Un alt profesor acuzat direct de Emil Pop

In schimb, prorectorul Universitatii Petrosani sustine ca cel care a facut acest “Armaghedon” este un fost profesor de la sectia sa, Valentin Casavela, despre care a afirmat ca nu a avut competenta necesara si, ca atare, nu l-au mai vrut nici alte sectii la cursuri.
“Nu sunt suparat pe aceasta scrisoare trimisa de colegul nostru, sunt mai mult indignat. Nu este pentru prima data, lucrurile sunt cunoscute. In 2002 a mai fost o astfel de scrisoare. Ceea ce ma intriga este faptul ca nu inteleg mobilul. Eu nu am avut niciodata nimic cu el si numai l-am ajutat. Sunt profesor universitar de 40 de ani, am fost profesor in Germania. Incerc sa fac mai multe aici, am creat Sectie de Automatica si Calculatoare ca asta este meseria mea, am terminat Facultatea de Matematica si Informatica in 1976, in Craiova”, a spus Pop.
Profesorul Valentin Casavela a mai fost implicat in diverse scandaluri, inclusiv de luare de mita, insa impotriva lui nu s-a luat nici o masura, mai ales ca acesta nu a recunoscut.
De asemenea, el nu a recunoscut niciodata ca ar fi scris acele scrisori incriminatoare.
Prorectorul a mentionat ca acesta nu poate fi pedepsit in nici un fel, dar acum nici el nu se poate apara, mai ales ca documentul nu este semnat.
“Eu nu ma pot apara, mai ales cand sunt lovit pe la spate”, a adaugat Pop. El a mai spus ca nu are nimic de ascuns si ca poate pricand, in fata oricui, sa vorbeasca liber si despre orice.

Spaga in universitate

Scrisoarea postata pe Internet a scos, insa, la iveala o realitate extrem de neagra: in Universitatea Petrosani coruptia a ajuns la cote inalte. Prorectorul a recunoscut clar ca “se ia spaga in universitate si este coruptie”, el adaugand ca vor urma masuri dure impotriva celor despre care exista informatii certe in acest sens, chiar daca este mascata.
“Am avut o discutie la nivelul conducerii institutiei, pentru ca suntem necajiti din cauza acestui aspect. Suntem convinsi ca din cauza coruptiei, numarul de studenti care vin la noi este din ce in ce mai mic”, a mai spus Pop.
Pe langa spaga directa pentru promovarea examenelor, se mai practica vanzarea de carti scrise chiar de profesorul in cauza, uneori chiar de doua ori pe an, a CD-urilor cu cursuri sau a disketelor, de cumpararea carora este conditionata de multe ori obtinerea notei de trecere la examene. De fapt, in ultima vreme, gradul de coruptie din universitate a continuat sa creasca, dupa cum au recunoscut chiar sefii universitatii, care s-au aratat pregatiti sa demareze lupta impotriva celor care “stirbesc prestigiul institutiei”, mai ales ca acestia sunt cunoscuti.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă