17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecial"Blat" transparent la alegerea rectorului de la UMF Timisoara

“Blat” transparent la alegerea rectorului de la UMF Timisoara

Alegeri cu final asteptat la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) “Victor Babes” din Timisoara. Membrii Senatului institutiei de invatamant superior l-au ales in functia de rector pe Dan Poenaru, iar Stefan Dragulescu a ajuns prorector. Astfel, s-a facut o rocada intre functiile ocupate pana acum de cei doi.
In 24 iunie, Dragulescu s-a autosuspendat din postul ocupat in fruntea UMF, pe motiv ca Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) nu l-a recunoscut la al treilea mandat si a oprit finantarea acordata institutiei. Atunci s-a intrunit rapid Senatul, iar prorectorul de atunci, Poenaru, a fost numit in fruntea UMF, Dragulescu ajungand pe pozitia secunda.
MEC nu a validat, insa, alegerile, astfel ca ieri au fost organizate altele. Trei persoane s-au aratat interesate sa se inscrie in cursa pentru functia de rector. In ultimul moment insa, unul dintre candidati, prof. dr. Marius Raica, prorector, s-a retras, “din motive personale”, astfel ca au ramas in competitie Dan Poenaru si decanul Florin Miclea.
Prima varianta de buletine de vot a creat confuzii printre cei 38 de membri ai Senatului, pentru ca nu era trecut numele candidatilor, ci doar “Candidatul 1”, respectiv 2 si 3. Hartiile s-au modificat, de data aceasta cu numele lui Miclea si Poenaru.
Daca la numaratoare, in prima parte Miclea parea sa se detaseze, Poenaru a recuperat, pentru ca, in final, acesta sa fie ales cu 22 de voturi pentru. Unul din buletine a fost anulat, pentru ca semnatarul nu s-a putut decide intre cei doi, asa ca a marcat cu “x” ambele nume. Pentru ca nimeni sa nu mai fie surprins, Poenaru l-a propus in functia de prorector tot pe Dragulescu.
Noul rector al UMF nu are motive sa creada ca de data aceasta MEC nu ii va mai valida pozitia, bazandu-se pe faptul ca totul s-a facut transparent si legal. “Stiam de la bun inceput ca alegerile de acum doua saptamani nu vor fi validate de minister”, a afirmat Dan Poenaru la iesirea din sala.

Poenaru Ð fost mare lider PSD

Despre Dan Poenaru se poate spune ca pana anul trecut s-a numarat printre mai-marii PSD din judet. El si-a dat demisia din functia de presedinte al filialei partidului anul trecut, in iunie, dupa rezultatul slab la alegerile locale. El a fost acuzat, nu de putine ori, ca este un apropiat al mafiei arabilor din Timis.
Numele sau apare si intr-una din stenogramele fostului partid de guvernamant, din 6 noiembrie 2003, in care se adreseaza lui Adrian Nastase in felul urmator: “Va rog sa-mi permiteti, domnule presedinte, ca in numele organizatiei din Timis, judetul cel mai vestic al tarii, racordat la valorile europene, cu un ritm de dezvoltare impresionant si care saptamana trecuta a terminat privatizarea, sa va transmit felicitari pentru modul magistral in care ati condus aceasta batalie si aceleasi felicitari le adresez si echipei, colegilor care au facut ca Romania, partidul nostru sa fie pe scena pe care trebuie sa fie in politica mondiala, in politica europeana”.

Dragulescu, in razboi cu MEC

Proaspatul prorector Stefan Dragulescu se afla in proces cu MEC de pe vremea cand era rector, deoarece ministerul nu recunoaste ca el a ocupat functia din fruntea UMF timp de 2 ani si jumatate. Jumatatea de mandat a fost intrerupta, cand profesorul universitar a fost numit ministru al Educatiei, sub guvernarea CDR.
Anul trecut, in martie, Dragulescu a fost reales, pentru al treilea mandat, la carma institutiei de invatamant superior, asa ca ministrul de atunci al Educatiei, Alexandru Athanasiu, nu a validat alegerile si a propus organizarea altora. Cazul a ajuns pe rolul Curtii de Apel Timisoara, care i-a dat castig de cauza profesorului, dar MEC a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă