Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

"Paradis" care va fi in curand "pierdut"

De la intrarea in Portul Tulcea iti dai seama ca nu exista nici o preocupare pentru curatenia portului si, mai ales, a apei din Dunare! O pelicula de ulei pluteste peste tot Ð pe langa hartii, cutii si nelipsitele sticle de plastic. Mii de ...

Rl online 0 comentarii

De la intrarea in Portul Tulcea iti dai seama ca nu exista nici o preocupare pentru curatenia portului si, mai ales, a apei din Dunare!
O pelicula de ulei pluteste peste tot Ð pe langa hartii, cutii si nelipsitele sticle de plastic. Mii de astfel de reziduuri ale asa-zisei civilizatii moderne se gasesc pe toate canalele mai mici sau mai mari ale batranului nostru fluviu.
In port Ð foarte multe ambarcatiuni care se concureaza cu preturi exorbitante, pentru a capata clienti dornici de a vedea frumusetile Deltei si, in special, fauna si flora, descrise cu multe amanunte in diverse pliante turistice.
Pe canale se intalnesc in permanenta, ca pe o strada pe care se circula mult, diverse ambarcatiuni, de la micile barci ale locuitorilor acestui paradis pana la barcile cu motor ce trec cu o viteza de avion, facand valuri care spala malurile, unde inca o data se remarca plutind "gratios" sute-mii de astfel de reziduuri ale civilizatiei moderne Ð sticle de plastic.
Din cand in cand se vad pe diguri locuri de popas ale turistilor sau pescarilor sportivi! Este greu de descris ce ramane in urma lor, in majoritatea cazurilor! Acest lucru l-am remarcat, de altfel, si in alte locuri de popas din Romania.
Este interesant faptul ca in anumite locuri interzise pentru "sport" sau pentru ambarcatiuni cu motor se circula totusi cu orice fel de ambarcatiuni, asa incat nu mai exista liniste pentru foarte rarele salbaticiuni ale Deltei: pelicani, egrete, cormorani, cocostarci si altele. Fiecare vrea sa le vada si sa le fotografieze sau filmeze cat mai de aproape.
Vreau sa ma credeti ca nu vreau sa fac critica, ci doar sa atrag atentia celor indreptatiti sa faca dreptate, daca aceasta se mai poate.
Stand si noi de vorba cu pescarii (lipoveni), ne-au confirmat scaderea drastica a resurselor piscicole, cauzata de mai multi factori, dupa parerea lor: prea multe firme mari care au concesionat, uneori pe bani foarte putini (oficial), zonele piscicole cele mai bune, utilizarea unor metode de pescuit nepermise.
Noi, in aceasta calatorie, am fost impresionati de Delta Dunarii, dar si impresionati de faptul ca se afla in momentul de fata intr-o situatie foarte grea. Credem ca, daca nu se vor lua masurile necesare, vom asista foarte curand la disparitia uneia dintre cele mai puternice si interesante zone ecologice din Europa.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...