11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecial"Proprietari pe hartie" peste paduri gata defrisate

“Proprietari pe hartie” peste paduri gata defrisate

Localnicii din satul Valea Draganului, comuna Poieni (judetul Cluj) acuza Regia Autonoma a Padurilor ca le taie ilegal padurea. Terenurile impadurite se afla in curs de retrocedare, insa motii ar putea sa le primeasca defrisate pentru ca ei sustin ca pe ultima suta de metri, angajatii “Romsilva” au inceput sa taie tot ce se poate.
Oamenii au spus ca au depus toate actele necesare pentru restituirea padurilor, insa procedurile sunt tergiversate deoarece autoritatile nu au deocamdata nici un interes sa ii puna in posesie.
In tot acest timp, satenii sustin ca sunt nevoiti sa cumpere lemne de foc din propria lor padure. Si asta, pentru ca in general cotele de lemne gratuite la care oamenii ar avea dreptul prin Legea Motilor exista, dar nu se aplica.
Situatia de la Valea Draganului este cu atat mai grava cu cat de sute de ani, exploatarea padurilor este principala sursa de venit a locuitorilor.
Acum, unii dintre oameni au ajuns sa mearga sa fure lemne din padurile proprii, iar cu banii primiti din cheresteaua vanduta sa isi poata cumpara alimente.
Nu doar terenurile impadurite fac obiectul unor retrocedari cu cantec.
In comuna Luna, localnicii sustin ca nu isi pot recupera suprafetele care le-au fost luate de autoritatile comuniste pentru constructia aerodromului militar si nici niste despagubiri echitabile.
Cei care au cerut alte terenuri in schimbul celor care le-au fost luate, au primit titluri de proprietate pentru suprafete aflate la o departare de 10-15 kilometri de localitate, astfel incat nu le-au putut lucra. Si asta, pentru ca de multe ori valoarea motirinei consumate pentru lucrarile agricole era chiar mai mare decat cea a productiei obtinute. Astfel, terenurile respective au devenit parloage.

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...
Ultima oră
Pe aceeași temă