14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecial"Sapaturile" din "Minexfor" Deva au ajuns in instanta

“Sapaturile” din “Minexfor” Deva au ajuns in instanta

Actionarii SC “Minexfor” SA Deva se “cearta” in instanta pentru suprematie in interiorul firmei. Doi dintre actionarii importanti ai societatii contesta mai multe hotarari luate de Adunarea Generala Extraordinare a Actionarilor (AGEA), desfasurata in 26 iunie 2005. Atunci s-au luat mai multe decizii referitoare la derularea unui program de investitii in cadrul firmei.
Astfel, actionarii au decis gajarea unor active ale societatii (hala din Vetel, bloc de nefamilisti din Abrud, statie de carburanti si teren pensiune, tot din localitatea Vetel) pentru obtinerea unui credit in valoare de 5 miliarde lei vechi. “AGEA aproba efectuarea de investitii financiare si mandateaza conducerea societtii de a efectua investitii financiare, in conformitate cu interesele societatii. AGEA aproba obtinerea de fonduri de finantare interne si externe, pentru sustinerea programelor de investitii si mandateaza conducerea societatii sa obtina fonduri pentru sustinerea acestor programe. AGEA aproba majorarea capitalului social al societatii cu valoarea de 8,6 miliarde lei, respectiv prin emiterea unui numar corespunzator de actiuni cu valoarea nominala de 25.000 lei, iar subscrierea se face dupa regula Ð pentru o actiune detinuta se va subscrie o aciiune noua”, se precizeaza in hotararea luata de o parte din actionari in luna iunie.
La cateva zile de la adoptarea hotararii, doi dintre actionari, respectiv persoana fizica Sorin Ciornei si persoana juridica SC “Comcereal” SA Sibiu, care detin impreuna peste 35 la suta din actiunile “Minexfor”, au contestat in instanta deciziile AGEA. Tribunalul Hunedoara a hotarat, in 14 iulie 2005, suspendarea deciziilor luate in 22 iunie, pe perioada cat se va judeca procesul.
De mentionat ca cei doi actionari au contestat in instanta si o alta hotarare AGA, luata in februarie 2005, prin care au fost revocati membrii Consiliului de Administratie. Tot atunci s-a mai decis administrarea firmei de catre un administrator unic in persoana lui Maricel Stan, care detine, de altfel, un pachet de 24 la suta din actiunile “Minexfor”.
Avand in vedere distributia actiunilor se poate spune ca toate deciziile contestate au fost luate de doi actionari care detin impreuna pachetul majoritar, respectiv Maricel Stan si Catalin Chelu. In structura actionariatului societatii se mai regasesc AVAS (0,7 la suta) si altii (11,47 la suta).
Catalin Chelu a aparut printre actionarii “Minexfor” SA la inceputul anului 2005 cand a preluat de la actualul director general al firmei, Nicolae Tandrau, cea mai mare parte a actiunilor detinute de acesta. Firma are ca obiect de activitate cercetarea, explorarea si prospectarea geologica, fiind implicata activ in cercetarile geologice in scop minier desfasurate in prezent in zona Muntilor Apuseni, dar si in alte parti ale tarii.
Certurile dintre actionari pot fi justificate doar de “batalia” pentru suprematie in cadrul societatii, care a avut rezultate financiare pozitive in ultimii ani, respectiv profituri de ordinul miliardelor de lei.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă