13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecial5.000 de protestatari la ministerele Sanatatii si Agriculturii

5.000 de protestatari la ministerele Sanatatii si Agriculturii

Ieri a fost o zi de cosmar in Capitala. Intre orele 11 si 14, circulatia, mai ales cea a mijloacelor de transport in comun, a fost incetinita din cauza a doua mitinguri organizate de Federatiile Sanitas (medicala) si Agrostar (a agricultorilor).

Sanitarii – ultima incercare

La actiunea Federatiei Sanitas au participat circa 4.000 de lucratori din sistemul sanitar: infirmieri, asistente medicale, cadre TESA, medici etc. Protestul a inceput la ora 11, in Piata Revolutiei, multi dintre manifestanti venind cu autocarele din mai multe localitati ale tarii: Teleorman, Galati, Bistrita-Nasaud, Alba, Braila, Buzau, Caras-Severin, Arad, Iasi, Craiova etc. Sute de steaguri albe, fluiere si multa muzica de discoteca difuzata intre discursuri, aceasta a fost atmosfera din timpul mitingului. S-a strigat, s-a cerut demisia ministrului Sanatatii, s-a fluierat si s-a huiduit. Motivul principal al mitingului, invocat de organizatori, a fost legat de “refuzul reprezentantilor Ministerului Sanatatii de a-si asuma angajamentele ferme in ceea ce priveste finantarea sistemului sanitar pentru a doua jumatate a anului in curs”. Dintre revendicarile Federatiei Sanitas amintim: plata integrala a salariilor si sporurilor specifice; acordarea a 20 de tichete de masa lunar pentru fiecare salariat; acordarea celui de-al 13-lea salariu si altele.
“Acest miting il consideram ca ultima forma de lupta sindicala inainte de a declansa, conform legii, greva de avertisment, urmata de greva generala, ambele programate deja. Se pare ca cei care au parghiile necesare pentru luarea unor decizii nu pot fi dezmortiti decat prin astfel de manifestatii. Pe langa cererile legate de salarii si sporuri, in momentul cand vom negocia cu cei de la Ministerul Sanatatii, le vom aduce aminte si de necesitatea de a exercita un control riguros privind eficienta economica a externalizarilor si privatizarilor incheiate pana in prezent”, a declarat de la tribuna Marius Petcu, presedintele Sanitas.
Alte nemultumiri ale sindicalistilor sunt in legatura cu posibilele disponibilizari din ramura, solicitandu-se o protectie a locurilor de munca, renuntarea la concedieri si finalizarea negocierilor contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara.
Mitingul din Piata Revolutiei s-a incheiat in jurul orei 12.30, coloana de manifestanti plecand in mars pe traseul Bulevardul Magheru, Piata Romana, Piata Victoriei. Traficul nu a fost intrerupt, doar transportul in comun fiind incetinit, manifestantii circuland doar pe prima banda a drumului. Protestul s-a incheiat in jurul orei 14, dupa ce reprezentantii federatiei au depus un memoriu cu revendicarile specifice la sediul Guvernului.

Cu tractoarele pe Victoriei

Si membrii Federatiei Agrostar de la mai multe asociatii agricole din tara au organizat un miting si un mars de protest. Agricultorii s-au adunat in jurul orei 11 in Piata Charles de Gaulle si au plecat apoi in mars pe Bdul Aviatorilor, Piata Victoriei, Calea Victoriei, Bdul Carol, spre sediul Ministerului Agriculturii.
La protest au participat circa o mie de persoane, o parte dintre agricultori venind si cu utilajele din dotare: cateva camioane si tractoare agricole. Coloana de manifestanti a plecat spre Piata Victoriei in jurul orei 12, pe tot traseul participantii imprastiind mici cantitati de grau si porumb, in ciuda atentionarilor venite din partea fortelor de ordine. Manifestantii au afirmat ca pretul de achizitie al graului este atat de scazut incat exista probleme deosebite de acoperire a cheltuielilor de productie, recoltare, insilozare etc. Traficul nu a fost intrerupt, coloana de manifestanti deplasandu-se pe prima banda a drumului, existand si un cordon de protectie al Jandarmeriei. Pe pancarte se putea citi: “Facilitati fiscale, altfel murim de foame”, “Vrem programe, nu cupoane” si altele.
Organizatorii manifestatiei au afirmat ca revendicarile sunt de origine sociala, existand anumite nemultumiri legate de faptul ca nu exista facilitati fiscale si sustinere a statului pentru anumite domenii agricole (viticultura, zootehnie, de exemplu). De asemenea, participantii la miting au dorit sa atraga atentia si asupra situatiei in care se gaseste cercetarea din ramura. “Saracia din mediul rural si lipsa de protectie a producatorului roman (din pricina importurilor masive si necontrolate din Republica Moldova, Ucraina si Uniunea Europeana) ar trebui sa atraga atentia guvernantilor, care ar trebui sa ia unele masuri urgente”, a declarat Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Agrostar (organizatie afiliata la Blocul National Sindical).
Coloana de manifestanti s-a oprit, in jurul orei 13.30, si in fata sediului Ministerului Agriculturii, unde liderii federatiei au depus un memoriu cu principalele revendicari ale agricultorilor.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...
Ultima oră
Pe aceeași temă