19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAfacerile maharilor de la Regionala SNCFR Timisoara

Afacerile maharilor de la Regionala SNCFR Timisoara

Biroul de Investigare a Fraudelor din cadrul Sectiei Regionale de Politie Transporturi Timisoara a anuntat ca au fost finalizate verificarile in cazul unui numar de 21 de societati care au livrat materiale Regionalei de Cai Ferate din orasul de pe Bega, tranzactii in urma carora societatea de stat a inregistrat un prejudiciu de circa 78 de miliarde lei.
Potrivit politistilor, in urma cu cateva luni, Directia Audit din cadrul SNCFR a fost solicitata sa efectueze o verificare la sange in cazul tuturor celor 21 de firme care au livrat materiale (suruburi, piulite, cizme etc.) Regionalei din Banat.
Potrivit anchetatorilor, tranzactiile s-au realizat cu incalcarea prevederilor legale privind achizitiile publice, materialele fiind cumparate la preturi supraevaluate. Ca urmare, la Politia Transporturi au ajuns 21 de dosare, cate unul pentru fiecare firma in parte. Cercetarile vizeaza in special persoane care au facut parte din comisiile de analiza a ofertelor si de adjudecare, dar si angajati care au receptionat si efetuat platile pentru marfurile achizitionate, multe dintre ele foarte scumpe, dar de calitate indoielnica.
Primul dosar penal deschis in cazul achizitiilor cu “cantec” de la SNCFR Timisoara, cu un prejudiciu initial estimat la 23 de miliarde lei, vizeaza 16 invinuiti, fosti sau actuali angajati ai Regionalei. Dosarul a fost inaintat de curand Parchetului si nu este exclus ca organele de ancheta sa decida conexarea celor doua cauze.
Investigatiile au demarat anul trecut, dupa ce un amplu control al Directiei Generale a Finantelor Publice Timis a scos la iveala ca unitatea a cumparat materiale si combustibil la preturi mult mai mari decat cele practicate curent pe piata.
Anchetatorii au constatat ca achizitiile s-au efectuat in perioada ianuarie 2002 – martie 2003, ocazie cu care Regionala CFR a cumparat de la mai multe societati, fara licitatie publica si o analiza corecta a tuturor ofertele, diverse materiale.
Valoarea fiecarei achizitii in parte depaseste pragul valoric de 40.000 euro, instituit de OUG nr. 60/2001 aprobata prin Legea nr. 212/2002 referitoare la achizitiile publice. Printre altele, s-a achizitionat combustibil, de la mai multe firme, la preturi de pana la 20 de ori mai mari decat cel de pe piata.
Lista suspectilor este impresionanta. Printre primii invinuiti apar nume precum cel al sefului serviciului Aprovizionare, Sorin Mezin, al juristului de la amintitul serviciu, Florin Parau, sau al sefului de Divizie Tehnica, Mircea Sandru, respectiv seful serviciului Buget-Analize, Victoria Duma. Mai sunt cercetati si o serie de tehnicieni si economisti, precum si sefi contabili de la sectiile din Caransebes.
In iulie 2004, lucratorii Serviciului Transporturi din cadrul IPJ Timis au dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiunile de abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu impotriva unui numar de 16 suspecti.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă