15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAnticipatele declanseaza "razboiul listelor" in PSD Alba

Anticipatele declanseaza “razboiul listelor” in PSD Alba

Conducerea PSD Alba a confirmat, ieri, oficial ca in cazul alegerilor generale, listele pentru Parlament ale filialei se vor modifica substantial fata de cele din 2004. Aceasta inseamna ca in organizatie va reincepe goana dupa un loc eligibil.

“Pasarea malai viseaza”

Presedintele PSD Alba, Ioan Rus, a declarat, ieri, ca listele nu vor ramane la fel in cazul in care vor avea loc alegeri anticipate. “Pasarea malai viseaza. Isi doresc sa ramana listele asa numai cei care se simt vizati”, a spus Rus. El s-a referit la faptul ca unii (sau chiar toti) dintre actualii parlamentari alesi pe listele partidului si-ar dori ca alegerile sa aiba loc cu aceeasi componenta a listelor. Vizati de modificarea listelor sunt toti senatorii si deputatii din judet ai PSD.
Cele mai mari sanse sa-si pastreze pozitia le are senatorul George Maior, care, desi locuieste la Bucuresti, a facut mai multe vizite in Alba dupa ce a fost ales. In plus, acesta are atuul ca ocupa o pozitie puternica in partid la nivel central (este si presedintele Comisiei de Aparare din Senat) si este sustinut de presedintele partidului, Mircea Geoana.
Ceilalti, insa, ar putea ramane pe dinafara. Deputatul PC, Nicolae Popa, care a fost ales pe listele Uniunii Nationale PSD+PUR, iese din start din calcule, in afara situatiei in care va putea negocia un troc politic prin care sa se alature cu tot cu filiala social-democratilor. El nu s-a aratat, insa, dispus deocamdata pentru o asemenea “manevra”.

Alesi trecuti pe “lista neagra”

Deputatul Emilian Cutean este si el pe “lista neagra”, din cauza faptului ca nu are la nivel local nici un fel de activitate. In plus, la un anumit moment, s-a implicat in luptele interne impotriva actualului presedinte al filialei, ceea ce nu este de natura sa-i aduca avantaje. Acesta a fost, in 2004, impus de la Centru, insa in prezent nu mai are suficienta sustinere pentru a mai “prinde” un loc.
Adevarata miza a declaratiei lui Ioan Rus este, insa, pozitia pe care ar putea-o ocupa fostul lider al organizatiei judetene si cel mai mare rival al sau, Liviu Mugurel Sarbu, actual deputat. Desi acesta din urma are usa deschisa la presedintele executiv al partidului, Adrian Nastase, si este considerat unul dintre tinerii de viitor din cadrul formatiunii politice, Sarbu nu mai poate face fata confruntarii cu Rus la nivel local, iar conducerea centrala ar putea fi mai retinuta in a interveni in luptele din interiorul filialelor. Din acest punct de vedere, este putin probabil ca gruparea lui Rus sa mai permita accesul parlamentarului la o pozitie eligibila.
Anuntul ca listele se vor schimba redeschide cursa pentru posturile eligibile. Astfel, este posibil ca in perioada urmatoare mai multi dintre liderii actuali ai PSD Alba sa incerce sa intre in “gratiile” presedintelui Ioan Rus.
Luptele din cadrul filialei au o istorie indelungata. Din acest punct de vedere, organizatia a fost printre cele care au dat cele mai mari batai de cap liderilor de la Centru ai fostului partid de guvernamant.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă