6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialApusenii, sub amenintarea iazurilor de decantare

Apusenii, sub amenintarea iazurilor de decantare

Iazurile de decantare ale fostelor si actualelor exploatari miniere reprezinta un pericol pentru viata locuitorilor din aval, daca investitiile incepute si operatiunile de inchidere nu vor fi finalizate.
Declaratia ii apartine subprefectului de Alba, Clement Negrut. Acesta a afirmat ca reprezentanti ai Ministerului Ecomiei si Comertului, ai Ministerului Finantelor si ai Ministerului Mediului, impreuna cu specialisti din cadrul exploatarilor miniere, au constituit un grup de lucru care va urmari activitatea din jurul iazurilor in perioada de inchidere.
Negrut a declarat ca in urma unei intalniri pe care a avut-o cu secretarul de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Ionel Mantoc, acesta a promis ca 5 miliarde lei vor fi alocate pentru continuarea lucrarilor la iazul de decantare de la Rosia Montana. “Este vorba in special, de Iazul de Decantare Valea Salistei. Mentinerea exploatarii acestui iaz, in starea actuala, implica o mare responsabilitate din cauza sigurantei la limita pe care o prezinta. Accidentele tehnice sau avariile potentiale, avand in vedere riscul ridicat din prezent, pot determina un impact major asupra mediului si a societatii”, a spus subprefectul.
Subprefectul a adaugat ca nu este o solutie nici oprirea functionarii iazului, intrucat acest gen de constructii sunt si mai periculoase dupa ce nu mai sunt folosite, din cauza faptului ca nu mai sunt supravegheate. Autoritatile au confirmat ca in 3-4 puncte din dig s-au inregistrat exfiltratii, dar au dat asigurari ca deocamdata iazul nu este in pericol si ca acestea apar destul de des, insa sunt reparate imediat.
Un alt iaz de decantare, cel de la Valea Sartasului, se afla in stare de conservare din toamna anului 2004, documentatia fiind in curs de elaborare. Intreaga activitate de conservare, decontaminare (cianuri) si siguranta patrimoniului a fost preluata de filiala “Ecomin” a Companiei Nationale “Minvest” S.A.
In prezent au fost rezolvate problemele de alimentare cu energie electrica pentru functionarea statiei de neutralizare a apelor evacuate din iaz si a fost decolmatata galeria de deviere a Vaii Sartasului, care evacueaza apele din bazinul amonte al paraului. De asemenea, iazul este supravegheat in permanenta.
Grupul de lucru format din reprezentantii ministerelor a propus pentru unitatile apartinatoare CN “Minvest” Deva decalarea termenului de sistare a depozitarii de steril in Iazul Valea Salistei pe o perioada maxima de 16 luni.
Iazul de la Valea Sesii are si el nevoie urgenta de o investitie de 10 miliarde lei pentru suprainaltarea digului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă