15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialArmistitiu fortat intre Funar si Calian

Armistitiu fortat intre Funar si Calian

Liderii PRM Cluj ingroapa securea razboiului la presiunea Tribunului Corneliu Vadim Tudor.

Daca acum cateva zile secretarul general al partidului, senatorul Gheorghe Funar, afirma ca sunt numarate zilele in partid ale deputatului Petru Calian, care este, totodata, presedinte al filialei clujene si vicepresedinte la nivel national al formatiunii politice, acum el a fost nevoit sa isi nuanteze declaratiile.
Funar sustine in continuare ca are suficiente dovezi pentru a putea provoca excluderea lui Calian din partid, dar a adaugat ca presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a decretat un moratoriu de doua-trei saptamani, in care aceste masuri vor fi suspendate.
De cealalta parte, deputatul a spus ca intreg conflictul sau cu secretarul general al partidului a fost un meci din care a castigat cu 1-0 democratia, iar el a jucat tot timpul in aparare. Calian a adaugat ca toti au zilele numarate, dar el are avantajul ca este tanar. Mai mult, acesta a spus ca la nivelul organizatiei judetene a PRM exista o echipa si a precizat ca in cazul in care unii dintre colegii sai vor fi invinuiti pe nedrept, el se va solidariza cu acestia.
Declaratiile sale vin in contextul in care, zilele trecute, opt consilieri locali si judeteni si-au exprimat solidaritatea cu Calian, a carei functie era in pericol din cauza amicitiei sale cu presedintele demis al PPRM, Corneliu Ciontu. Petru Calian a adaugat ca doreste sa faca echipa cu Funar, daca si acesta va dori la randul sau, iar in caz contrar, il va ignora.
Totusi, tensiunea dintre cei doi lideri este evidenta. De la inceputul anului, acestia isi tin conferintele de presa separat. Desi acum nu mai recunoaste, liderul filialei a lansat mai multe sageti impotriva senatorului PRM. De pilda, dupa ce Gheorghe Funar a pierdut, dupa o perioada de 12 ani, functia de primar al municipiului Cluj-Napoca, Petru Calian l-a acuzat pe acesta ca a conceput si a condus prost campania electorala.
Apoi, desi Funar dorea sa candideze la alegerile generale pentru functia de deputat, Calian l-a determinat sa candideze pentru Senat, in conditiile in care un mandat in camera superioara a Parlamentului se obtine mult mai greu decat unul in Camera Deputatilor. Daca fostul primar ar fi ramas in afara Parlamentului, viitorul sau politic ar fi fost pecetluit. El ar fi ramas un neinsemnat consilier judetean din partea unui partid de Opozitie.
Un alt meci s-a consumat intre cei doi cu ocazia excluderii din partid a fostului deputat Dan Brudascu. El a fost dat afara, in ciuda insistentelor lui Gheorghe Funar, care a cerut conducerii PRM sa il audieze pe acesta inainte de a fi inlaturat din randurile formatiunii politice. Calian a precizat, insa, ca atata vreme cat va fi el presedintele PRM Cluj, fostul parlamentar nu are cum sa revina in partid.

Tamplaria politica si celalalt obraz

Pe de alta parte, secretarul general al partidului a declarat ca vor fi reprimiti in PRM toti cei care ar fi fost exclusi pe nedrept din partid de gruparea lui Corneliu Ciontu, pe care o denumeste “aripa ciontista”. Funar a afirmat ca astfel de situatii se petrec deja in filiala din Suceava si a adaugat ca daca Brudascu, in prezent vicepresedinte al Partidului Conservator, va cere revenirea in randurile formatiunii politice, solicitarea sa va fi analizata cu seriozitate.
Brudascu a fost exclus din PRM dupa ce, la finalului anului trecut, acuza organizarea unui puci care ar fi urmarit indepartarea lui Corneliu Vadim Tudor din fruntea partidului. Acesta se afla in conflict deschis cu Petru Calian, pe care l-a acuzat ca ar practica “tamplaria politica”, o aluzie la faptul ca actualul deputat clujean este patronul unei prospere fabrici de mobila.
In privinta relatiilor cu Funar, Calian a mentionat ca daca va fi cazul, va intoarce si celalalt obraz. El a declarat ca dupa ultima sedinta a conducerii PRM, i-a intins mana senatorului.
PRM Cluj pare un partid in plina dezintegrare. De la alegerile generale, a fost exclus din cadrul formatiunii politice deputatul Mircia Giurgiu, care reprezinta interesele sindicalistilor din BNS. De asemenea, si-a dat demisia consilierul judetean Teofil Maier, care a trecut la PD. A urmat inlaturarea fostului deputat Brudascu. Acesta a trecut la PC, fiind urmat de sapte consilieri locali, dintre care doi erau reprezentantii PRM in Consiliul Municipal Dej, precum si de viceprimarul din comuna Jichisu. Un alt nume important din partidul lui Vadim care a trecut la PC este cel al presedintelui Asociatiei pentru Adevarul Revolutiei, Gheorghe Pastor.
Daca Petru Calian si-a asigurat sprijinul mai multor membri PRM din noua garda a partidului, Gheorghe Funar este sustinut de membrii cu vechime, precum si de apropiatii sai, care l-au urmat din PUNR si din PAUR. Forta celor doua tabere este aproximativ egala.

Cele mai citite

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă