7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialAu mai ramas 48 de ore pana la denominare

Au mai ramas 48 de ore pana la denominare

Directia Generala a Finantelor Publice Constanta se pregateste din greu pentru a face fata efectelor introducerii leului greu. Astfel, declaratiile fiscale aferente lunii mai 2005 pot fi depuse pana astazi inclusiv de contribuabilii care nu si-au indeplinit obligatiile declarative in termenul legal. Declaratiile fiscale aferente lunii iunie 2005, care vor fi depuse in luna iulie 2005, vor fi completate in lei noi (RON). De asemenea, la data de 1 iulie 2005 persoanele vor proceda la conversia in lei noi a soldurilor initiale ale rulajelor si a soldurilor finale cuprinse in balanta de verificare la data de 30 iunie 2005.
Ordinele de plata nu mai pot fi depuse la Trezorerie, iar data-limita pentru foile de varsamant este astazi, la ora 12.30. Pana pe 3 iulie, unitatile de Trezorerie vor fi inchise. Unitatile fiscale teritoriale ale DGFP Constanta au program cu contribuabilii pana astazi, la 12.30, urmand ca acestea sa-si reia activitatea cu publicul incepand cu data de 4 iulie 2005. Orice document declarativ care va fi depus de contribuabili dupa data de 1 iulie 2005 se va fi completat in lei noi.
De asemenea, situatiile financiare ce se vor intocmi ulterior datei de 1 iulie 2005 vor fi exprimate in moneda noua, inclusiv situatiile anuale aferente anului 2005. Raportarile contabile semestriale la data de 30 iunie 2005 se vor intocmi in mii lei vechi. Situatiile financiare anuale pentru 2005 se intocmesc in lei noi, fara subdiviziune ban, prin rotunjire la nivel de leu nou. Noile valori rezultate in urma conversiei, daca reprezinta creante sau datorii, pot face obiectul confirmarii de catre furnizori, clienti sau alte entitati afectate, pe baza de extras de cont.
Incepand cu data de 1 iulie 2005, facturile si alte documente justificative financiar-contabile se intocmesc in lei noi. Tot in RON se vor tine si registrele contabile sau jurnalele intocmite de serviciile financiare si de contabilitate. Singurele documente in care se vor face mentiuni si in lei vechi vor fi cele in care apare necesitatea prezentarii componentei soldului casei, doar in perioada in care cele doua monede vor circula in paralel. Aceste prevederi se aplica si documentelor generate de aplicatiile informatice.
Indiferent de moneda in care se face plata, in perioada 1 iulie 2005-31 decembrie 2006, bonul fiscal sau factura fiscala eliberata va fi in lei noi. Documentele emise anterior datei de 30 iunie 2005 (in lei vechi) si primite dupa data de 1 iulie 2005 vor fi supuse operatiei de conversie in lei noi.

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă