6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialBaroneasa Emma Nicholson considera Romania un model pentru Occident

Baroneasa Emma Nicholson considera Romania un model pentru Occident

Prezenta inedita in Constanta, cu ocazia seminarului organizat, la inceputul saptamanii, de Societatea Academica Romana, la hotelul Ibis. Baroneasa Emma Nicholson a participat activ la discutii, dar a avut timp sa descopere si o mica parte a orasului nostru. “Este prima mea vizita in Constanta, dar deja vreau sa ma intorc si altadata”, a declarat membrul Parlamentului European.
“Situatia protectiei copilului este foarte buna in Romania, tara care, in acest domeniu, este laudata de alte state ale Uniunii Europene”, spune Emma Nicholson, fost raportor al Romaniei la UE timp de sase ani. Demnitarul de la Bruxelles nu a negat ca mai sunt probleme, dar a adaugat ca Romania a parcurs un drum lung foarte repede. Intr-un “clasament” al protectiei copilului intocmit pe plan modial, tara noastra s-ar clasa pe un loc foarte bun. Emma Nicholson a mentionat state precum Franta, Belgia si Italia, unde sunt dificultati greu de surmontat in aceasta privinta. Spre deosebire de Europa, in statele arabe abandonul copiilor este o problema practic necunoscuta, lucru care se explica si printr-un alt tip de cultura. Mentalitatea occidentala “da rateuri” chiar si in “patria democratiei”, Statele Unite ale Americii, tara pentru care mult-hulita Romanie poate deveni un model in privinta protectiei copilului. “Uitati-va si la Bulgaria, unde situatia este mult mai grava decat la voi”, a pecizat oficialul european.
Emma Nicholson crede ca Romania ar trebui sa adere la Uniunea Europeana in anul 2007. Una dintre cauze este hotararea cetatenilor si a Guvernului, care face tot posibilul in acest sens. “Urmatoarele sase luni sunt decisive”, spune baroneasa, care nu uita sa precizeze ca tara sa, Marea Britanie, detine in aceasta perioada presedintia Uniunii Europene, fiind in acelasi timp un avocat fervent al Romaniei si cel mai bun prieten al tarii noastre in privinta aderarii. Problemele care trebuie rezolvate sunt in domeniul combaterii coruptiei, al imbunatatirii administratiei publice. Nimic nu este insa gratis: “Trebuie sa munciti de doua ori mai mult ca pana acum”, exemplifica Emma Nicholson succesul aderarii la Uniunea Europeana.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă