14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024

Breviar

Firmele constantene si alimentele europene

Camera de Comert, Industrie Navigatie si Agricultura a organizat ieri cea de-a XIII-a editie a Conferintei Internationale asupra Sigurantei Alimentare. Evenimentul a facut parte din Expoagroutil 2005, care are loc in aceste zile in Mamaia, si a fost organizata in colaborare cu Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta si cu institutul italian Azienda Sperimentale “Vittorio Tadini”. Printre temele discutate s-au numarat siguranta, calitatea si igiena alimentara, modalitatile de etichetare, legislatia obligatorie privind schimbul dintre tarile membre ale Uniunii si implementarea si certificarea sistemelor de siguranta alimentara. Au sustinut expuneri specialisti din Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Polonia, Italia si Romania. Vicepresedintele CCINA Constanta, Ion Danut Juganaru, vicepresedinte, a declarat, la deschiderea oficiala a simpozionului, ca doreste ca firmele constantene sa preia experienta tarilor care au aderat la Uniunea Europeana in mai 2004. Acesta si-a exprimat dorinta ca aderarea Romaniei la UE sa gaseasca pregatite cat mai multe societati constantene, domeniul alimentar fiind unul dintre cele mai dificile si sensibile.

Specialisti europeni in Mamaia

Seminarul privind auditarea fondurilor UE alocate agriculturii se desfasoara in aceste zile la Hotelul Rex din Mamaia. Evenimentul este organizat de Curtea de Conturi a Romaniei si face parte din SAPARD. La lucrari participa Dan Grosu Saguna, presedintele Curtii de Conturi din Romania, Nick Treen, administrator Sigma, Werner Schiessl, reprezentant al Uniunii Europene, precum si reprezentanti ai 18 institutii Supreme de Audit din tari precum Bulgaria, Asutria si Ungaria. D. Grosu Saguna a afirmat ca evenimentul are ca scop schimbul de experienta si de cunostinte referioare la standardele pentru auditarea fondurilor UE destinate agriculturii prin programul SAPARD. Astfel, participantii la seminar analizeaza procedurile si metodele de audit in domeniul agriculturii. Pana in prezent dicutiile au vizat politica agricola comuna, auditarea performantei fondurilor SAPARD si a fondurilor de dupa aderare alocate agriculturii, precum si proceduri referitoare la auditul fondurilor UE alocate agriculturii. Experienta romaneasca in domeniu a fost concretizata prin publicarea lucrarii “Experienta romaneasca in auditarea fondurilor UE”, prezentata la Mamaia de Curtea de Conturi a Romaniei. Seminarul se va incheia astazi.

Cocaina in Portul Constanta

Descoperire impresionanta de droguri de mare risc facuta in Portul Constanta Sud Agigea. Vamesii constanteni au obtinut, ieri dimineata, o informatie cum ca intr-un container din terminalul APM se afla o cantitate mare de droguri. Astfel, in urma analizelor de risc, dupa ce au desfacut mai multe containere, vamesii constanteni au efectuat un control amanuntit asupra unui container sosit din Peru. La scurt timp de la inceperea cercetarilor, in spatele unui “capac”, echipa de investigare a descoperit aproape 98 de kilograme de cocaina. Marfa era impachetata in pungi a cate un kilogram. Specialistii au ridicat mai multe probe ce au fost trimise catre laboratoarele din Bucuresti pentru efectuarea expertizei si confirmarea suspiciunilor. Cercetarile in acest caz sunt continuate de vamesii Directiei Regionale Vamale Constanta, impreuna cu lucratori ai Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog si politisti de frontiera pentru descoperirea persoanelor implicate in spatele acestui transport de stupefiante.

Vant bun din pupa, Mircea!

In dana militara a portului Constanta s-a desfasurat ieri ceremonialul de plecare a Navei Scoala Mircea intr-unul dintre cele mai dificile marsuri de instructie. Zeci de parinti si rude au dorit sa fie alaturi de “boboci” in primul voiaj ce-i va marca tot restul vietii. Daca baietii privesc marsul cu barbatie si au declarat ca nu-i sperie furtunile puternice pe care vor trebui sa le dovedeasca in Atlanticul de Nord, cele opt cadete care participa la misiune nu pareau ieri in apele lor. Elev fruntas Elena Popa a declarat ca are mari emotii, dar va incerca sa faca fata acestei provocari. Voiajul va dura patru luni, timp in care “Mircea” va acosta in porturi din 10 state. La bordul navei s-au imbarcat, pe langa ofiteri, maistrii si opt studente ale Academiei “Mircea cel Batran”. “Mircea” va face escale in Turcia si Maroc, dupa care va da piept cu Atlanticul. Pentru acest mars, nava a fost special pregatita. O ultima verificare a instalatiilor de bord a fost facuta zilele trecute, atunci cand vasul a facut cateva iesiri in largul coastelor romanesti. Nava Scoala Mircea tocmai ce s-a intors dintr-un mars in Mediterana, ocazie cu care a reprezentat Romania la festivitatile prilejuite de ziua marinei turce.

Clinica ORL, supraaglomerata

Clinica ORL a Spitalului Clinic de Urgenta Constanta a devenit neincapatoare din cauza afluxului mare de pacienti. Bolnavii sunt nevoiti sa doarma cate doi in pat sau pe canapele, iar personalul medical incearca din greu sa gaseasca un loc pentru fiecare bolnav care necesita internare. Cadrele medicale spun ca in ultima perioada tot mai multe persoane ce se prezinta in urgenta necesita urgent internare si, de cele mai multe ori, interventii chirurgicale. Clinica dispune de 25 de paturi, ocupate in totalitate, iar pentru bolnavii care se prezinta in continuare, cadrele medicale spun ca singura solutie este tinerea acestora cate doi sau trei in pat. Seful Clinicii ORL, doctor Ionel Gheorghe Comsa, a declarat ca in acesta situatie este foarte greu sa se respecte anumite reguli si circuite impuse intr-o unitate medicala, cum ar fi internarea in saloane separate a copiilor.

Politia cauta sef

Ministerul Administreatiei si Internelor a pus inca o data la bataie functia de chestor al Inspectoratului Judetean de Politie Constanta. In vederea inscrierii si participarii la concurs, candidatii trebuie sa fie absolventi de studii superioare, absolventi ai unui curs postuniversitar, declarati apt medical si psihologic si sa fie cunoscatori ai unei limbi straine de circulatie internationala, cel putin la nivel mediu. Concursul va avea loc la sediul Inspectoratului General al Politiei Romane, la o data ce va fi comunicata ulterior. Probele de selectie sunt prezentarea unui proiect managerial, cu tema “Strategia de reforma si eficientizare a activitatii Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, conform normelor Uniunii Europene”, un test de cunostinte si un interviu in cadrul caruia se va verifica abilitatea candidatilor in utilizarea computerului si cunoasterea unei limbi straine. Proiectul managerial va incepe cu o analiza SWOT a situatiei operative a Inspectoratului si va face referire la strategia de modernizare a Politiei Romane, principiile directoare, obiectivele generale si sectoriale, aplicata la situatia concreta a unitatii.

Batut si talharit

Politistii de la Sectia III il cerceteaza in stare de retinere pe Ridvan I., in varsta de 32 de ani, din Constanta, sub acuzatia de talharie. Anchetatorii spun ca marti seara, in jurul orei 22.00, l-a deposedat de o vioara, un telefon mobil si de aproape sase milioane de lei, prin violenta, pe Costica C., de 63 ani. Victima le-a povestit oamenilor legii ca in timp ce se deplasa pe aleea ce face legatura intre strada Traian si Aleea Lupeni a fost lovit din spate in zona capului, dupa care a cazut la pamant in stare de inconstienta. Prejudiciul este de estimat la aproape 80 de milioane de lei.

Hot de masini prins in flagrant

Lucratorii Serviciului de Investigatii Criminale au declarat ca in urma extinderii cercetarilor in ceea ce il priveste pe Laurentiu C., 22 de ani, din Constanta, prins in flagrant dupa ce furase un autoturism. Astfel, anchetatorii au stabilit ca in perioada 28.05-7.06 a.c. a comis un patru furturi de autoturisme marca Dacia, toate de pe raza municipiului Constanta, si o distrugere a unui autoturism, pe care l-a avariat cu intentie, pe marginea Canalului Dunare-Marea Neagra, la trei kilometri de localitatea Agigea.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă