10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024

Breviar

Ghinion rutier pentru Adrian Enache

Cantaretul Adrian Enache si-a avariat masina in urma unui accident rutier ce a avut loc ieri in zona Dacia. Aflat la volanul unui autoturism Opel Vectra la intersectia bulevardelor Lapusneanu si Tomis, cantaretul a fost lovit de un alt autoturism. Lucratorii Politiei Rutiere au declarat ca vinovat de producerea accidentului este soferul autoturismului BMW, care nu s-a asigurat la schimbarea directiei de mers. In urma acestui incident cele doua masini au suferit avarii usoare, nici unul dintre soferi ne fiind ranit.

Haine contrafacute

Lucratorii vamali de la Biroul Vamal Constanta impreuna cu politistii de frontiera au efectuat ieri un control fizic asupra unui container sosit din China pentru un agent economic cu sediul in Bucuresti. Astfel, oamenii legii au descoperit cantitatea de 3.760 de jachete din material tip denim pentru adulti susceptibile a aduce atingere marcii “Ralph Laurent”. In aceeasi zi, au mai fost descoperite aproape 20.000 de tricouri pentru barbati susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuala asupra marcilor “Diesel”, “Diadora” si “Puma”, precum si 11.200 de pantaloni sport, susceptibili a aduce atingere marcii “Adidas”. Autoritatea vamala a suspendat formalitatile de vamuire si a retinut marfa susceptibila a fi contrafacuta.

Greseala nepedepsita

Declaratiile de impozite si taxe aferente lunii iunie 2005, cu termen de depunere 25 iulie 2005, trebuia exprimate in moneda noua. Directia Generala a Finantelor Publice Constanta anunta ca depunerea declaratiilor in moneda veche conduce la calcularea de dobanzi si penalitati. Agentii economici care, in mod eronat, au depus declaratiile de impozite si taxe aferente lunii iunie 2005 in moneda veche au obligatia sa depuna declaratii rectificative. Acestea pot fi depuse, fara perceperea de amenzi, pana la data de 23 septembrie 2005.

Atac la conducte

In noaptea de marti spre miercuri, in jurul orei 0.30, o patrula a Sectiei II de Politie, in timp ce se afla in misiune de patrulare in zona conductei de transport produs petrolier de pe varianta Constanta-Ovidiu, la aproape un kilometru de o statie Peco, a fost descoperita o instalatie artizanala prevazuta cu furtun. Pentru prinderea hotilor, politistii au supravegheat de la distanta instalatia. Astfel, in jurul orei 2.30, ei au observat un grup de trei persoane care s-a apropiat de instalatia respectiva. Deoarece acestia nu s-au supus somatiei legale, unul dintre politisti a folosit armamentul din dotare, tragand un foc de avertisment in plan vertical si apoi alte doua focuri de arma in directia acestora. Din pacate oamenii legii nu au putut sa ii retina pe cei trei.

Festival de teatru

Timp de trei zile, in perioada 19-21 august, in satul Mahmudia din judetul Tulcea se desfasoara o inedita manifestare culturala. Este vorba de un festival al trupelor de teatru de amatori din tara. Astfel, Caminul Cultural Mahmudia, care a fost renovat recent, va gazdui spectacole de teatru sustinute de trupele de amatori din Mahmudia, Mangalia, Medgidia, Basilesti, Babadag si Lugoj. Trebuie spus ca localitatea Mahmudia dispune de trupa de teatru de amatori, care poarta numele “Salsovia”, compusa din intelectualii satului. Spectacolele sustinute de trupele de amatori vor fi jurizate de specialisti in teatru, in frunte cu actrita Tora Vasilescu.

Guvernul vrea sa stopeze exodul tinerilor

Ieri, in cadrul Scolii de vara “Romania Europeana” de la Neptun, a avut loc o sesiune de prezentare a Programului Bursa Speciala “Guvernul Romaniei”, derulat prin intermediul MEdC, in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Mai exact, intalnirea a avut drept scop informarea potentialilor candidati in legatura cu modalitatile de aplicare pentru Bursa Speciala si participarea la editia de anul acesta a Concursului National. Au fost prezenti peste 80 de studenti si licentiati din intreaga tara interesati sa studieze in strainatate. Un sondaj realizat in randul tinerilor a aratat ca 68% dintre acestia sunt nemultumiti ca nu gasesc dupa terminarea studiilor un loc de munca. Initiatorii acestui program si-au propus astfel sa ofere o sansa reala tinerilor din Romania pentru ca potentialul intelectual sa se pastreze aici, iar exodul tinerilor sa fie stopat.
Obiectivele principale ale acestui program sunt oferirea tinerilor de elita sansa de a se perfectiona la universitati de prestigiu din intreaga lume, sprijinirea procesului de reforma a administratiei romanesti prin profesionalizarea corpului functionarilor publici. Beneficiare sunt persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 35 ani cu domiciliul in tara noastra care doresc sa studieze in universitati vest-europene si nord-americane in baza unui contract prin care se angajeaza ca dupa incheierea bursei sa isi asume pozitii manageriale in sectorul public pe o perioada de 3-5 ani. In caz contrar, vor fi obligati sa restituie integral sumele acordate, suportand si o penalizare de pana la 15%. Cuantumul burselor variaza in functie de tipul de studii solicitat, suma maxima fiind de 35.000 euro, bani acordati pentru un an de masterat.

Concursuri pentru posturile vacante

Salarii mici, munca multa, dar si avantajul relatiilor. Prefectura este una dintre institutiile cu personal putin si responsabilitate pentru un intreg judet. In general, activitatea din administratie este considerata plictisitoare, aglomerata si prost platita.
Abia dupa ce in subordinea prefecturilor au trecut serviciile Pasapoarte si Inmatriculari auto, Institutia Prefectului Constanta are aproape 100 de angajati. Aproximativ 45 de oameni se ocupa strict de problemele judetului. Prefectura a solicitat Ministerului Administratiei si Internelor sa stabileasca data la care se vor organiza concursurile pentru ocuparea celor trei posturi vacante. Cu greutate este cel de director al Directiei Deconcentrate si Integrare Europeana, functie ocupata, pana nu cu mult timp in urma, de Crina Papadopol. Din motive stiute doar de ea, doamna director a intrat intr-un concediu prelungit, timp in care va fi finalizat si dosarul de… pensionare.
Alte doua posturi, pentru ocuparea carora se va organiza concurs, sunt cel de informatician si cel de la Integrare Europeana. Asa cum ne-am obisnuit, posturile vor fi ocupate, probabil, de oameni care au “recomandare” de la unul dintre partidele care asigura guvernarea si care isi vor demonstra competenta prin rezultatul pe care il vor obtine la probele de concurs. Nimeni nu va mai putea comenta modul in care au fost ocupate diferitele scaune, in conditiile in care “selectia” a avut la baza procedurile prevazute de lege, asa cum s-a intamplat in toate cazurile in care Coalitia si-a plasat oamenii in functii pe la toate institutiile importante din judet.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă