Bucurestiul ocupa primul loc in cel mai recent top al oraselor poluate din Uniunea Europeana, inaintea Sofiei, Atenei sau Romei, potrivit declaratiei directorului executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Bucuresti, Adrian Catrina.
Principala sursa de poluare o reprezinta traficul rutier, responsabil pentru circa 70 la suta din impuritatile din aer. Centralele electrotermice, industria, santierele de constructie si unele instalatii de incalzire a locuintelor particulare ocupa, in ordine, urmatoarele patru locuri ale clasamentului.
Poluarea este masurata de o retea de monitorizare a calitatii aerului, Bucurestiul devenind primul oras din Romania dotat cu astfel de echipamente. Reteaua este alcatuita din opt statii fixe de monitorizare, trei dintre ele menite sa inregistreze posibilele poluari provenite din mediul industrial, doua de la traficul rutier si alte trei fiind statii "de fond". Acestea sunt amplasate in zonele Lacul Morii (statie de fond urban), Magurele (statie de fond suburban) si Balotesti (statie de fond regional). Datele colectate de aceste opt statii fixe pot fi urmarite pe trei panouri de afisaj montate in zone aglomerate si pe trei display-uri montate la Primaria Capitalei, la Ministerul Mediului si la APM Bucuresti. Catrina a declarat ca nivelul maxim admis de poluare cu noxe si praf este depasit frecvent, existand insa si cazuri in care nivelurile masurate impun chiar masuri urgente.