11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialBuzduganul principelui Gheorghe Rakoczi al II-lea, cumparat cu 10 milioane de lei

Buzduganul principelui Gheorghe Rakoczi al II-lea, cumparat cu 10 milioane de lei

Muzeul National de Istorie al Transilvaniei a facut una dintre cele mai bune afaceri din trecutul institutiei. Istoricii au cumparat cu suma de 10 milioane de lei vechi buzduganul de campanie al principelui Transilvaniei, Gheorghe Rakoczi al II-lea.
Acesti bani nu au fost achitati de institutia de cultura, ci de un sponsor care doreste sa ramana anonim, a declarat istoricul Tudor Salagean.
Buzduganul a fost confectionat la mijlocul secolului al XVII-lea. El a fost realizat din fier si avea o coada de lemn. Capul obiectului are forma de para cu 12 flanse. Initial, buzduganul era acoperit cu bronz, metal indepartat la o lustruire ulterioara. Piesa era folosita in special in lupta calare.
Mai exista un buzdugan asemanator, care i-a apartinut nobilului Dionisie Banffy, comandant al Armatei Transilvaniei in timpul principelui Mihail Apafi. Acest al doilea obiect se afla acum in colectiile Muzeului National Maghiar din Budapesta.
Gheorghe Rakoczi al II-lea a fost principe al Transilvaniei in perioada 1648-1660. In timpul campaniei din Polonia, din 1657, buzduganul a intrat in posesia unuia dintre apropiatii principelui, Istvan Melith de Bribir. Mostenita de urmasii pe linie feminina ai acestui nobil, piesa a fost scoasa la vanzare de ultimul ei detinator, care a dat-o in cele din urma muzeului, prin intermediul unei case de licitatii.
Melith de Bribir este o veche familie nobiliara croata, a carui genealogie poate fi urmarita pana in secolul al XII-lea, a mai afirmat Tudor Salagean. Este o ramura desprinsa din familia Subic, care a avut un rol major in constituirea statului medieval croat. Din aceeasi familie s-a desprins si familie Zrinyi.
In secolul al XVII-lea, nobilii din familia Melith de Bribir, integrati in aristocratia maghiara, erau proprietarii unui castel si a unui domeniu din zona Csenger, din apropierea frontierei Romaniei de azi. Acestia au fost aliati si cu urmasul lui Gheorghe Rakoczi al II-lea, principele Francisc Rakoczi al II-lea. Pal Melith de Bribir a participat la rascoala maghiarilor ardeleni impotriva austriecilor, condusa de Francisc Rakoczi.
In ceea ce il priveste pe Gheorghe Rakoczi al II-lea, acesta era un mare colectionar de buzdugane. Doua dintre piesele sale de parada se afla la Budapesta. Insa, buzduganele princiare de lupta sunt rare. In afara celui de la Cluj, mai exista unul tataresc de lupta care i-a apartinut principelui Ioan Kemeny, ce a domnit in perioada 1660-1662. Acesta a fost ucis in lupta de la Seleusul Mare.
Imediat dupa lupta, principele Mihail Apafi a rascumparat de la turci armele lui Ioan Kemeny, inclusiv buzduganul. Armele au fost ulterior depuse in tezaurul principatului, a mai afirmat istoricul Tudor Salagean.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă