10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialCaravana Federatiei Bolnavilor de Cancer

Caravana Federatiei Bolnavilor de Cancer

Federatia Bolnavilor de Cancer (FABC) este cea mai noua organizatie din Romania al carei scop este acela de a lupta impotriva cancerului. O initiativa prin care se vor promova in primul rand drepturile fundamentale ale bolnavilor de cancer din Romania, facilitandu-le acestora accesul imediat si neingradit la metodele de prevenire, tratament si ingrijire.

Principalul motiv pentru care aceasta organizatie independenta si nonprofit a luat fiinta, in urma unor demersuri comune ale celor cinci asociatii, este acela ca activitatea lor in teritoriu se desfasoara extrem de greoi si fara un sprijin real din partea autoritatilor, vocea si crezul acesteia fiind FABC sau “lupta impotriva cancerului pentru a-i apara pe oameni”! “Vointa” dupa care se ghideaza aceasta organizatie este aceea de a se alatura suferintei si de a le oferi un sprijin real tuturor bolnavilor de cancer din Romania. Un alt aspect important al misiunii FABC este de a reprezenta punctele de vedere si interesele acestor bolnavi in dezbaterile privind starea de sanatate din Romania, dar si de a oferi, in consens cu alte “voci” similare din spatiul european, un cadru util de discutii in fata institutiilor si autoritatilor statului. Cancerul reprezinta in prezent una dintre cele mai mari probleme de sanatate ale Europei si intregii lumi. In fiecare an aproape doua milioane de europeni sunt diagnosticati cu cancer, iar aceasta boala este re-sponsabila pentru mai mult de un sfert din toate decesele din Europa. Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca ratele de imbolnavire de cancer ar putea creste cu pana la 50% pana in anul 2020, in special din cauza procesului constant de imbatranire a populatiei, a epide-miei fumatului si a stilului de viata necorespunzator.
In Romania se estimeaza ca exista in acest moment aproximativ 400.000 de bolnavi cu diferite forme de cancer, iar aceasta cifra creste rapid ca urmare a acelorasi factori enumerati mai sus. Numai la nivelul judetului Constanta sunt inregistrate in prezent peste 15.000 de cazuri, neoplasmul mamar fiind cel mai des intalnit. Caravana FABC de informare si educare, care a inceput in aceasta saptamana la Constanta, este un demers unic in Romania, prin care oamenilor care sufera din cauza afectiunilor oncologice li se alatura acum “vocea puternica” a federatiei, pentru ca acestia sa nu fie singuri in lupta cu aceasta cumplita maladie. Timp de o saptamana in orasul-port de la Marea Neagra au loc o serie de activitati dedicate acestor suferinzi: intalniri ale pacientilor cu medici specialisti si de familie, vizite la spital si la domiciliul acestora, expozitii de pictura si fotografie, concurs de desene pe asfalt, licitatii cu obiecte de arta si, nu in ultimul rand, pregatirea de cadouri pentru copiii bolnavi de cancer. Alaturi de ei se afla organizatiile care lupta pentru drepturile pacientilor, oferindu-le sprijin emotional, dar si material. Caravana FABC va da posibilitatea asociatiilor care constituie federatia sa-si prezinte rolul in comunitate si realizarile pe care le au in lupta impotriva cancerului. “Ne-am unit fortele pentru a fi mai puternici si a reusi. Activitatea noastra separat s-a desfasurat pana acum oarecum anevios, iar asta in primul rand pentru ca ne-a lipsit pana acum un sprijin real. Infiintand aceasta federatie, unde fiecare dintre noi facem munca voluntara, vrem sa fim primii care ajuta si acorda tot sprijinul necesar tuturor bolnavilor de cancer din tara. Iar aici avem nevoie de ajutorul ministerului si nu numai”, a declarat Corina Alexandru, presedintele Asociatiei Oncologic Rom din Constanta. In urmatorii ani legislatia Uniunii Europene isi va spori influenta in vederea asigurarii unor servicii corespunzatoare pentru bolnavii de cancer in toate statele membre. Ca tara in curs de aderare la Uniunea Europeana, Romania va trebui sa se alinieze in cel mai scurt timp recomandarilor venite din partea organismelor competente ale Comunitatii Europene. Totodata, FABC va milita pentru ca bolnavii de cancer sa fie reprezentati la cel mai inalt nivel decizional, toti acestia urmand sa devina parteneri in elaborarea pro-gramelor de sanatate din Romania.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă