20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCarti in exil la Biblioteca "Gheorghe Sincai" Oradea

Carti in exil la Biblioteca “Gheorghe Sincai” Oradea

Angajatii Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” din Oradea au inceput sa isi impacheteze lucrurile care se mai afla in vechiul sediu, adica in Palatul Episcopal, si asteapta ca autoritatile sa le puna la dispozitie o cladire unde sa se poata muta. Acest demers a fost demarat fortat, intrucat in mai multe randuri reprezentanti ai Episcopiei Greco-Catolice, care este proprietara Palatului, au intrat in incaperile bibliotecii si au scos cartile afara, pe holurile si in gangurile cladirii.
Ultima actiune de acest gen a credinciosilor greco-catolici a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, cand au intrat si au scos o parte a volumelor aflate in Sectia de Tineret si Copii a bibliotecii in gangul de la intrarea in sediul Palatului Episcopal. “Au venit, au inchis poarta de acces in cladire cu un lacat, ca sa isi poata vedea de treaba linistiti si au scos cartile aici afara. Nu au reusit sa le scoata pe toate pentru ca am chemat politia, dar cartile pe care nu le-au scos, le-au inchis cu lacat inauntru”, a declarat directorul institutiei de cultura, Mircea Popa.
Totodata, Popa ii acuza pe greco-catolici ca ar dori sa intre in posesia volumelor de patrimoniu ale bibliotecii. “Ei pretind ca sunt ale lor, dar nu au putut dovedi acest lucru”, a mai spus acesta. Directorul institutiei de cultura a adaugat ca a informat si autoritatile despre aceasta situatie si i s-a promis ca se va rezolva.
“Am fost la conducerea Consiliului Judetean Bihor si atat presedintele, cat si vicepresedintii s-au aratat consternati de situatia in care ne aflam. Am fost si la prefect, care a fost si la fata locului si a vazut care este situatia si a promis ca atat cat poate se va implica”, a mai afirmat Popa.
Intre timp, angajatii bibliotecii au inceput sa adune in cutii cartile imprastiate pe holurile institutiei. Acestia au de impachetat circa 400.000 de volume, care trebuie puse in ordine si verificate pentru ca nu cumva sa lipseasca vreun exemplar. “Prima data trebuie luate si verificate toate cartile pentru a vedea care le avem si care sunt inchise sub lacat. Pe urma trebuie puse in cutii, dar intr-o anumita ordine pentru ca sa stim ce de unde sa luam atunci cand despachetam. Insa, oricum raul a fost facut. Acum, cand este sesiune de examene, noi nu avem nici sala de lectura si nici Sectia de Tineret si Copii, care au fost vandalizate de cei de la episcopie. Oricum, noi am depus plangere impotriva lor si sper ca autoritatile sa isi faca datoria”, a mai spus directorul bibliotecii.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă