Cătălin Deaconescu îi cere Gabrielei Firea să explice cum vor fi afectați bucureștenii de modificarea modului de acordare a subvenției la încălzire

Consilierul general Cătălin Deaconescu (PNL) i-a cerut primarului Gabriela Firea să explice în ce mod vor fi afectați bucureștenii de intrarea în vigoare a Legii 196/2016, conform căreia de la 1 aprilie 2018 se schimbă modul de acordare a subvenției pentru încălzire

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Consilierul general Cătălin Deaconescu (PNL) i-a cerut primarului Gabriela Firea să explice în ce mod vor fi afectați bucureștenii de intrarea în vigoare a Legii 196/2016, conform căreia de la 1 aprilie 2018 se schimbă modul de acordare a subvenției pentru încălzire.

"Sigur, mai avem câteva luni până la intrarea în vigoare a acestei legi. Încă nu avem definit consumatorul vulnerabil, nu știm ce se întâmplă la ministerul condus de doamna Olguța Vasilescu, nu se face niciun progres în această privință. Eu aș solicita foarte explicit, public, doamnei primar general Firea, să iasă în fața bucureștenilor și să spună cu subiect și predicat, clar, dacă de la 1 aprilie 2018 bucureștenii vor mai avea subvenție la căldură și dacă vor mai avea să ne spună din ce sursă va finanța această subvenție, pentru că bugetul Municipiului București este, odată cu intrarea în vigoare a Codului Fiscal, supus unor presiuni extraordinar de mari", a declarat Cătălin Deaconescu.

Consilierul general a atras atenția asupra faptului că la ultima ședință de Consiliu s-a anunțat că au fost înlocuiți 5 km de conductă RADET, dar că acest lucru reprezintă "sub 1,5% din totalul rețelelor". Totodată, el a explicat care vor fi modificările aduse de Legea 196/2016. "Începând cu 1 aprilie 2018 nu se mai poate acorda această subvenție tuturor, fără o evaluare a veniturilor. Se schimbă filosofia, va trebui să fie acordată doar persoanelor aflate în risc, persoanelor vulnerabile aflate în risc de sărăcie energetică, pe niște criterii stabilite de lege. În acest moment, de la bugetul Municipiului București se plătesc în jur de 700 de milioane de lei, subvenția de preț. (...) De la 1 aprilie 2018, va trebui de la bugetul Municipiului să fie susținuți doar acei bucureșteni care nu-și pot permite să își plătească factura", a afirmat el.

Senatorul Florin Cîțu, vicepreședinte al PNL, a apreciat că accentul trebuie pus pe eliminarea pierderilor din rețeaua de energie. "Nu subvenția este problema în acest moment, problema este cum eliminăm aceste pierderi, pentru că subvenția este legată de pierderi. Dar pentru a elimina pierderile e nevoie de investiții, bani care au fost folosiți pentru orice altceva în 2017, dar nu pentru investiții", a precizat el.

Consilierul municipal Ciprian Ciucu a subliniat, cu același prilej, că în acest moment Municipalitatea "subvenționează pierderi" și că în București agentul termic are o valoare atât de mare din cauză că nu au fost realizate investițiile necesare în rețeaua de termoficare. El a apreciat că modificările aduse Codului fiscal vor reduce bugetul Bucureștiului, în 2018, cu sume cuprinse între 440-616 milioane euro.

"Ne-am gândit, așa, pentru comparație, să vedem ce am fi putut face cu banii aceștia, ce ar fi putut face Bucureștiul cu această sumă cuprinsă între 440-616 milioane euro. (...) Ar fi acoperit întreaga investiție de care avem nevoie în rețeaua de distribuție a RADET, deci am fi eliminat pierderile din rețea. Știți că în acest moment 35-40% din agentul termic se duce în pământ, adică apa curge în pământ, pentru că rețeaua este ciur și e nevoie de investiții. De aceea bucureștenii plătesc mai mult cu aproximativ 35-40% din factură", a precizat el.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...