18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCJ Arad "a suflat" de sub nas sediul promis SRI

CJ Arad “a suflat” de sub nas sediul promis SRI

Guvernul Romaniei a emis o hotarare prin care transmite, in mod gratuit, din domeniul public al statului si din administrarea Serviciului Roman de Informatii (SRI) in domeniul public al judetului Arad si in administrarea CJ, imobilul in care trebuia sa fie sediul serviciului. Constructia imobilului a inceput in 1990, cladirea din beton si sticla, situata in centrul municipiului Arad urmand sa fie un sediu luxos al Bancii Agricole (Raiffeisen Bank Ð n.r.). Lucrarile au fost sistate, insa, dupa doi ani, din cauza lipsei fondurilor.
Cladirea era deja ridicata si s-a inceput placarea cu marmura si aplicarea sticlei pe exterior. Dar, din lipsa fondurilor lucrarile au fost oprite din nou. Pentru ca institutia bancara nu a reusit sa finalizeze constructia, aceasta a fost preluata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si atribuita ulterior Serviciului Roman de Informatii. Statul nu a alocat, insa, si bani pentru terminarea ei, iar spatiul respectiv s-a transformat in adapost pentru boschetari.
In 1998, conducerea Bancii Agricole a anuntat reluarea lucrarilor, pentru care se platisera deja peste 15 miliarde lei, la valoarea banilor din primii ani dupa 1990. Constructia nu a mai fost insa finantata, din cauza reorganizarilor interne, cand Banca Agricola a fost preluata de Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB-Austria) si Fondul Romano-American de Investitii.
In aceste conditii, in anul 2001, imobilul a fost preluat de AVAS si a fost atribuit, in scurt timp Serviciului Roman de Informatii, aflat in criza de spatiu. SRI nu a primit, insa, si banii pentru investitii, astfel ca lucrarile nu au putut fi finantate. In aceste conditii, cladirea din marmura si sticla a ramas abandonata, aici facandu-si adapost boschetarii, iar serviciul functioneaza in continuare in cladirea Inspectoratului Judetean de Politie.
Consiliul Judetean s-a decis sa schimbe aceasta situatie si a facut demersurile pentru preluarea imobilului. Potrivit celor afirmate de presedintele institutiei, Iosif Matula, va trebui gasita o solutie pentru despagubirea SRI, prin acordarea unui alt spatiu pentru amenajarea unui sediu acestei institutii.
CJ vrea acum sa-si transfere toate birourile in cladirea care trebuia sa fie a SRI, imobil ce are o suprafata de peste 800 de metri patrati. “Dorim sa intocmim un proiect pe care sa-l inaintam Guvernului pentru a ne aloca fonduri destinate finalizarii lucrarilor. Estimam ca acestea sa fie finalizate in cel mult un an. Spatiile in care noi functionam acum apartin Primariei si stam aici prin bunavointa administratiei locale”, a mai spus Iosif Matula.

Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...
Ultima oră
Pe aceeași temă