13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialCod etic in universitatile din Romania

Cod etic in universitatile din Romania

In organizarea Universitatii “1 Decembrie 1918”, la Alba Iulia a avut loc, ieri, Conferinta Nationala a Rectorilor, eveniment academic de importanta majora in evolutia institutiilor de invatamant superior din Romania. Pe langa rectorii institutiilor de invatamant superior acreditate din tara, au raspuns invitatiei prof. dr. Achim Moise (rectorul Universitatii “1 Decembrie 1918”), ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, presedintele, respectiv vicepresedintele comisiilor de invatamant din Camera Deputatilor si Senat, Anghel Stanciu si Ioan Cismaru, secretarul de stat Dumitru Miron si Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, in prezent rector al Politehnicii bucurestene si presedinte al Consiliului National al Rectorilor. Acestia au fost completati, la momentul deschiderii evenimentului, de primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, prefectul Cosmin Covaciu, vicepresedintele Consiliului Judetean, Dan Simedru, si Arhiepiscopul ortodox Andrei Andreicut, decanul Facultatii de Teologie din cadrul universitatii albaiuliene.
De altfel, lucrarile conferintei s-au desfasurat in Aula “Dumitru Staniloae” a Facultatii de Teologie. Rectorul Achim Moise a caracterizat intalnirea ca “un eveniment de marca al invatamantului romanesc, unde se vor dezbate aspecte majore ale educatiei si cercetarii”. Rectorul a primit, de altfel, din partea primarului Mircea Hava, stema si steagul municipiului, ca semn de apreciere a importantei pe care Universitatea “1 Decembrie 1918” o reprezinta pentru comunitatea din Alba Iulia.
In discursul din deschiderea manifestarii, ministrul Miclea s-a referit la necesitatea restructurarii fundamentale a institutiilor de invatamant superior, altfel “vor disparea sau vor ramane niste institutii marginale”. “Productia si livrarea cunostintelor de inalt nivel se pierd”, a afirmat demnitarul, incercand, astfel, sa traga un semnal de alarma in legatura cu necesitatea reformarii sistemului de invatamant superior din Romania.
Intalnirea rectorilor s-a incheiat, dupa mai multe ore de dezbateri, cu o declaratie, care a fost facuta publica dupa inchiderea editiei.
Ministrul Mircea Miclea a precizat principalele preocupari ale institutiei pe care o conduce in ceea ce priveste viitorul invatamantului superior.
“In mare parte, de o vreme, universitatile vand iluzii, nu calificari. Universitatile romanesti se confrunta cu o problema foarte serioasa a calificarilor. Apar tot felul de sectii exotice care vand iluzii. Acestea trebuie sa dispara. Consumatorul de educatie trebuie sa fie corect informat. Va exista un cadru national al calificarilor compatibil cu cadrul general european”, a afirmat ministrul, referindu-se la una dintre deciziile luate de catre “Grupul de la Bologna”. In orasul italian, 45 de ministri ai Educatiei din Europa, printre care si Romania, au decis crearea unui spatiu unic de invatamant si cercetare.
Mircea Miclea a vorbit si despre “dimensiunea calitatii” a procesului de invatamant. “Nu mai poti avea incredere in ceva care nu are in spate mecanisme explicite de control a calitatii. Este in interesul nostru sa implementam cat mai curand aceste mecanisme pentru credibilitatea diplomelor noastre. Trebuie sa asiguram calitatea invatamantului la toate nivelurile de invatamant. La finalul anului fiecare institutie va face publica situatia calitatii in institutie”, a mai declarat ministrul Educatiei.
Totodata, demnitarul a completat ca “dimensiunea calitatii” va fi cuprinsa intr-un proiect de lege. El a facut publica si intentia referitoare la codul de etica care va fi adoptat la nivelul ministerului pe care il conduce si care va fi inaintat institutiilor de invatamant. “Codul de etica va avea functia de a sanctiona lucrurile permise de lege, dar care sunt imorale si care pot duce la distrugerea si erodarea institutiilor. In unele cazuri nepotismul cunoaste o evolutie galopanta, existand familii care distrug universitati, facultati, catedre”, a spus Miclea.
De asemenea, ministrul considera ca este nevoie si de o restructurare a regulilor si conditiilor dupa care functioneaza doctoratul. “Este inadmisibil sa posezi un doctorat si sa nu ai habar sa faci un proiect de cercetare. Datorita acestui lucru, Romania a ajuns sa finanteze cercetarea din Uniunea Europeana, in conditiile in care doar 18% din sumele date de tara noastra se intorc inapoi”, a mai afirmat demnitarul.

Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...
Ultima oră
Pe aceeași temă