19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialConflict de milioane de euro pe piata de mica publicitate din Timisoara

Conflict de milioane de euro pe piata de mica publicitate din Timisoara

Piata de mica publicitate din Timisoara ofera, in aceasta perioada, spectacolul unui razboi total purtat in salile de judecata de doua saptamanale profilate pe acest gen de afaceri. Evaluate la aproape un milion de euro lunar, afacerile cu anunturi de mica publicitate din orasul de pe Bega au fost monopolizate, in ultimii ani, in proportie de peste 80 la suta, de un saptamanal in 176 de pagini, editat de SC “Publivest” SA, firma care are printre actionari si doi jurnalisti din garda veche.
Succesul inregistrat de acest ziar de anunturi de mica publicitate i-a determinat pe austriecii din compania “Informedia”, care actioneaza pe piata presei din Romania, sa faca o oferta concreta pentru achizitionarea intregii afaceri. Fideli principiului cu “gaina cu oua de aur” care sau are un pret foarte mare, sau nu este de vanzare, patronii pietei anunturilor publicitare din Timisoara au refuzat tranzactia.
Esecul “repurtat” in tentativa de preluare a celui mai important ziar de publicitate din vestul tarii nu i-a demobilizat pe austrieci. Dimpotriva, acestia au venit cu un plan diabolic prin care, de cateva luni, ataca la baioneta piata anunturilor de mica publicitate din Timisoara si, implicit, monopolul detinut de “Publivest”.
Semnele unei lovituri de anvergura pe aceasta piata s-au materializat in luna mai, cand austriecii de la “Informedia” au lansat pe Internet un portal de anunturi de mica publicitate, urmat la putin timp de un saptamanal de profil. In locul unui magazin cu cateva sute de anunturi, ca orice afacere aflata la inceput de drum, amatorii de tranzactii derulate prin mica publicitate au descoperit un ziar bine structurat, format A4, continand aproape 100 de pagini.
Mii si mii de anunturi. Misterul acestui debut in forta pe piata publicitatii s-a lamurit rapid: austriecii copiasera anunturile din saptamanalul editat de “Publivest”. Tot scandalul a ajuns in atentia organelor de ancheta si a instantelor de judecata, mai cu seama dupa ce Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA) a confirmat plagiatul.
“Ne-au copiat, incepand cu luna mai 2005, anunturile din sapte sau opt editii la rand. Nu am vrut sa vindem si, atunci, au scos acest ziar care republica anunturile de la noi. Este un furt la drumul mare. De altfel, ziarul lor, fiind gratuit, ajunge mai repede in mainile celor interesati. Pentru ca ei au contestat faptul ca ne-ar fi preluat anunturile, am recurs la un siretlic: doi dintre actionari au intocmit doua anunturi, pe care le-am publicat la noi. Dupa o saptamana le-am regasit, identice, in ziarul austriecilor. Nu este corect si vor plati pentru asta. Piata publicitatii este imensa si este loc pentru toti, dar nu asa. Avem pe rol doua dosare, unul penal – in care-i acuzam de furt, si celalalt civil, unde le cerem despagubiri de 20 de miliarde lunar. Acum, dupa ce si ORDA a finalizat expertiza si a stabilit ca anunturile noastre sunt copiate de asa-zisa concurenta, sper ca si instantele sa solutioneze dosarele pentru a-i opri sa ne mai fure”, a declarat directorul saptamanalului editat de “Publivest”, Stefan Vartiade. El a recunoscut ca de la aparitia concurentului care le uzurpa anunturile, tirajul propriului ziar a scazut de la 30.000 la 26.000 de exemplare, iar caderea este libera.
Pe de alta parte, reprezentantii “Informedia” sustin ca nu pot fi acuzati de furt, pentru ca anunturile publicitare nu sunt protejate prin legea dreptului de autor, nefiind creatii intelectuale. “Anunturile care apar la noi sunt adunate prin intermediul taloanelor si a portalului de pe Internet. Nici vorba de copiat in bloc ziarul concurentei. Cum se poate gandi cineva la o asemenea manevra obscura pe piata de mica publicitate? Ni s-au facut plangeri la Politie, ORDA, instanta, parchet si la alte organisme pe care nu mi le mai amintesc acum. Nu inteleg de ce nu sunt lasati cititorii sa aleaga intre cele doua publicatii? Tot piata va decide pana la urma, si nu instantele de judecata, politia sau ORDA”, a spus Andreea Lukici, reprezentantul actionarilor austrieci in relatia cu autoritatile romane. Pana la aplanarea acestui conflict cu o miza de milioane de euro, amatorii de anunturi publicitare din Timisoara au la dispozitie o publicatie trasa la indigo.

Cele mai citite

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă