8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCumetrie incompatibila in Primaria Timisoara

Cumetrie incompatibila in Primaria Timisoara

Primarul municipiului Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, si-a angajat fina pe un post de sef Serviciu Control si Audit Intern, fara concurs sau examen si fara ca aceasta sa aiba pregatirea necesara de economist, conform unui raport al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Coruptiei si pentru Petitii a Camerei Deputatilor. De asemenea, in cadrul Primariei au fost depistate mai multe nereguli privind vanzarea spatiilor.
Conform deputatului PNL de Cluj, Horea Uioreanu, vicepresedinte al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, liderul PPCD, Gheorghe Ciuhandu, va fi audiat saptamana viitoare. Primarul a afirmat ca nu a fost instiintat despre faptul ca ar trebui sa se prezinte la audieri, dar ca se va duce daca va fi citat in timp util.
Mai multe petitii care semnalau presupuse neregului in cadrul Primariei Timisoara au fost depuse la Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor. Prima sesizare, primita de la trei functionari publici din cadrul municipalitatii, era legata de ocuparea de catre Mihaela Marza, fina lui Ciuhandu, fara examen si fara concurs a functiei de sef Serviciu Audit Intern. Incompatibilitatea a fost sesizata si de Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) in mai 2004.
Ciuhandu le-a declarat membrilor comisiei care au cercetat cazul ca, din cauza decalajului produs de campaniile electorale, nu s-a respectat recomandarea ANFP de a organiza concurs pe posturi. Primarul a recunoscut starea de incompatibilitate a Mihaelei Marza. Un alt motiv pentru care situatia a persistat a fost ca organigrama Primariei a fost schimbata doar in martie 2005, iar apoi a fost blocata de catre Guvern si, astfel, nu s-au putut face angajari. Din acea luna, Marza a fost disponibilizata din functie, in prezent ea ocupand functia de sef Birou Control Intern.
Cei care au inspectat situatia au mai descoperit ca intre semnatarele petitiei si fina edilului au avut loc anumite conflicte, care au ajuns in fata Comisiei de Disciplina din cadrul Primariei si apoi in instanta. Cele trei petitionare erau subordonate ale Mihaelei Marza, iar in urma unui scandal au fost revocate din functia de auditori. Decizia lui Ciuhandu a fost contestata la vremea aceea.
O situatie delicata este si cea a controlului realizat de Corpul de Audit la Regia Autonoma de Transport Timisoara (RATT), in urma caruia au fost demisi directorul general si cel executiv. Marza facea, insa, parte din Consiliul de Administratie al regiei in momentul efectuarii verificarilor.
Un alt conflict al finei lui Ciuhandu este procesul de calomnie pe care il are cu deputatul PNL Viorel Oancea. Mihaela Marza a declarat in ziarele locale la data cand a avut loc controlul ca s-a vehiculat ideea ca ancheta l-ar viza, de fapt, pe primar, cu o orientare politica diferita de a majoritatii, care deranjeaza partidele aflate la Putere. Ea a mai sustinut ca in spatele verificarilor s-ar afla Oancea.
Despre controlul realizat in Primaria Timisoara, Ciuhandu a spus ca se bucura ca aceasta comisie este operativa, dar ca nu intelege de ce se ocupa de un banal caz de incompatibilitate si nu de adevaratele abuzuri, de care Romania nu duce lipsa.
Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor propune sesizarea Curtii de Conturi pentru a realiza un control in cadrul Primariei. Se solicita, de asemenea, punctul de vedere al ANFP. Cea de-a doua petitie viza refuzul municipalitatii de a-i vinde, in baza Legii 550, un spatiu patronului liberal SC “Ornamental” SRL, imobil in care statea in chirie. In urma verificarilor, comisia a propus Ministerului Administratie si Internelor declansarea unui control privind legalitatea incheierii contractelor privind regimul spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, cu referiri directe la cazul “Ornamental”.

Cele mai citite

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...

VIDEO. Klaus Iohannis, noi declarații despre candidatura NATO: “Discuţii se poartă, sunt foarte intense”

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, în ceea ce privește chestiunile legate de NATO, discuțiile și negocierile nu se desfășoară în public. Aceste remarci...

Marea Britanie ar putea interzice fumatul

Una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer în Marea Britanie este fumatul, iar Rishi Sunak vrea să-l interzică. Mai exact, Marea Britanie este...
Ultima oră
Pe aceeași temă