11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCurier legislativ

Curier legislativ

Tariful social pentru consumatorii casnici de energie electrica
Prin Ordinul 38 dat de presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei si publicat in M.O. nr. 857 din 22 sept. 2005, a fost aprobata Procedura privind conditiile si modul de acordare a tarifului social consumatorilor casnici de energie electrica. Incepand cu 1 noiembrie 2005, tariful social se acorda numai pentru consumul realizat de consumatorul casnic la locul de consum care este domiciliul stabil al acestuia, in conditiile in care consumatorul casnic solicita aplicarea tarifului social si are un venit net mediu lunar pe membru de familie mai mic ori egal cu salariul minim pe economie stabilit prin hotarare a Guvernului. Consumatorii casnici care indeplinesc conditiile mentionate mai sus si doresc sa beneficieze de tariful social si dupa data de 1 noiembrie 2005 vor prezenta furnizorului, pana la data de 31 octombrie 2005, urmatoarele documente: copie de pe actul de identitate, din care sa rezulte adresa domiciliului stabil; cererea de acordare a tarifului social conform modelului prezentat in anexa 2; declaratia pe propria raspundere privind venitul mediul lunar pe membru de familie. Documentele se vor transmite prin posta cu confirmare de primire la sediul furnizorului mentionat pe factura de energie electrica, cu specificarea CRC de care apartine consumatorul casnic, sau direct la registratura furnizorului, cu obtinerea unui numar de inregistrare.

Reguli specifice de igiena pentru alimente de origine animala
In conformitate cu Hotararea privind aprobarea Regulilor specifice de igiena pentru alimente de origine animala, aparuta in M.O. nr. 805/5.IX.2005, operatorii cu activitate in domeniul alimentar care activeaza in intreprinderi ce produc carne tocata, carne preparata sau carne separata mecanic trebuie sa se asigure ca acestea: 1. sunt construite astfel incat sa se evite contaminarea carnii si a produselor, in special prin permiterea unei inaintari continue a operatiunilor; sau asigurarea unei separari intre diferitele loturi de productie; 2. au incaperi pentru depozitarea separata a carnii si a produselor ambalate si neprotejate, cu exceptia cazului in care carnea este depozitata la momente diferite sau in asa fel incat materialul de ambalare si modul de depozitare sa nu poata fi o sursa de contaminare pentru carne sau produse; 3. au incaperi echipate pentru a se asigura conformitatea cu cerintele de temperatura prevazute la cap. III; 4. au echipamente utilizate pentru spalarea mainilor de catre personalul angajat in manipularea carnii si produselor neprotejate, cu robinete proiectate astfel incat sa se previna raspandirea contaminarii; si 5. au facilitati pentru dezinfectarea ustensilelor cu apa calda furnizata la o temperatura minima de 82 de grade sau un sistem alternativ ce are un efect echivalent.

Concurs de admitere in magistratura
In conformitate cu Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura, publicat in M.O. nr. 816/8.IX.2005, admiterea in magistratura se face prin concurs, pe baza competentei profesionale, a aptitudinilor, a bunei reputatii. Concursul se organizeaza de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii, in conditiile regulamentului mai sus amintit. Data, locul, modul de desfasurare a concursului de admitere, numarul de locuri scoase la concurs, tematica si bibliografia se publica pe paginile de Internet ale Consiliului Superior al Magistraturii si Institutului National al Magistraturii, cu cel putin 60 de zile inainte de data stabilita pentru concurs. Data, locul, modul de desfasurare a concursului de admitere si numarul de locuri scoase la concurs se aduc la cunostinta si printr-un comunicat de presa, care se publica in 3 cotidiane centrale.

Eliberarea licentelor de export sau import
Incepand cu 1 octombrie 2005 a intrat in vigoare Ordinul 529 pentru modificarea Ordinului ministrului Economiei si Comertului nr. 391/2003 privind marfurile supuse licentelor automate la export si import. Directia generala politici comerciale nu mai elibereaza licente automate de export sau de import pentru: arme de vanatoare, tir sportiv, arme de foc pentru imprastierea gazelor nocive, iritante sau de neutralizare, arme de recuzita, arme de panoplie, arme cu aer sau alte gaze comprimate, ansambluri, subsansambluri ori dispozitive ce pot constitui sau functiona ca arme de foc, munitiile pentru aceste tipuri de arme (altele decat cele strategice) si materiale explozibile folosite in economie.

Exploatarea si comercializarea apelor minerale
In M.O. nr. 854 din 22 septembrie a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 1020 prin care au fost aprobate Normele tehnice de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale. Aceste norme se aplica apelor extrase de pe teritoriul Romaniei care sunt recunoscute de autoritatea competenta conform legii ca ape minerale naturale. Autoritatea competenta pentru recunoasterea apelor minerale naturale este Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Prezentele norme se aplica si apelor minerale naturale extrase de pe teritoriul statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene si care sunt importate in Romania, dupa ce acestea au fost recunoscute ca ape minerale naturale de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Durata de valabilitate a certificarii apelor minerale naturale din import este de 5 ani cu posibilitatea reinnoirii. Normele nu se aplica apelor care sunt considerate medicamente in sensul O.G. nr. 152/1999 privind produsele medicamentoase de uz uman; apelor minerale naturale utilizate la sursa in scopuri curative in unitati de tratament balnear; precum si apelor minerale naturale destinate a fi exportate in state care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Pe teritoriul Romaniei pot fi comercializate sub denumirea de ape minerale naturale numai apele recunoscute de ANRM sau de autoritatea competenta dintr-un stat membru al Uniunii Europene.

Cele mai citite

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă