7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCurier legislativ

Curier legislativ

Pregatirea si interventia in caz de accident nuclear sau urgenta radiologica
Publicate in M.O. nr. 538 din 24.06.2005, Normele metodologice privind planificarea, pregatirea si interventia in caz de accident nuclear sau urgenta radiologica se aplica si pentru elaborarea planurilor de protectie si interventie in caz de accident nuclear sau urgenta radiologica in urmatoarele situatii: incidente industriale, medicale, rutiere sau incendii in care sunt implicate surse radioactive, eliberari accidentale, pierderea de surse sau traficul ilicit de surse radioactive; accidente la instalatii nucleare aflate in afara granitelor, cu efecte transfrontaliere, inclusiv nave maritime cu propulsie nucleara; reintrarea in atmosfera a satelitilor cu generatoare nucleare sau cu alte surse de radiatii la bord; accidente in care sunt implicate arme nucleare; amenintari sau atacuri teroriste cu dispozitive nucleare sau radioactive; accidente la instalatii nucleare de pe teritoriul tarii, altele decat reactoarele nucleare.

Tarife practicate de Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale
Ordinul 608 dat de ministrul Sanatatii si publicat in M.O. nr. 539 din 24.06.2005 stabileste tarifele practicate de Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale pentru activitatile desfasurate. Pentru spitalele din reteaua Ministerului Sanatatii, pentru organizatiile care fac dovada ca au statut nonprofit si pentru dispozitivele medicale provenite din donatii se pot face reduceri de pana la 50% din valoarea tarifelor pentru avizarea de utilizare dupa punerea in functiune, dar nu mai putin de 50 euro/dispozitiv medical. La solicitarea de efectuare a lucrarii in regim de urgenta se aplica o majorare cu 25% a tarifului normal.

Sprijin pentru achizitionarea de dotari specifice in agricultura si zootehnie
Pentru dezvoltarea procesului investitional in agricultura si zootehnie, prin H.G. privind sprijinirea asociatiilor si producatorilor agricoli din zona montana, publicata in M.O. nr. 540 din 24.06.2005, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale acorda o alocatie echivalenta cu 60% din pretul masinilor, utilajelor, instalatiilor agricole si de mica industrie, noi, produse in Romania sau in terte tari. Beneficiarii programului sunt: asociatii ale producatorilor agricoli din zona montana si producatorii agricoli din judetele cu zona montana, prevazute in anexa din hotarare, persoane fizice, proprietari de terenuri agricole si/sau crescatori de animale, inregistrati in registrul agricol.

Fondul de protectie a victimelor strazii
In M.O. nr. 537 din 24.06.2005 au fost publicate Normele privind constituirea, administrarea si utilizarea Fondului de protectie a victimelor strazii. Acest fond se constituie in vederea protejarii cetatenilor romani si a rezidentilor in Romania, persoane pagubite prin accidente produse pe teritoriul Romaniei de autovehicule supuse inmatricularii, precum si de tramvaie, in care autorul a ramas neidentificat sau autovehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat printr-o asigurare obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, denumita asigurare obligatorie RCA.

Centrul operativ pentru situatii de urgenta in sanatate
Prin Ordinul 632 dat de ministrul Sanatatii si aparut in M.O. nr. 541 din 27.06.2005 a fost infiintat Centrul operativ pentru situatii de urgenta al Ministerului Sanatatii. Avand calitatea de secretariat tehnic permanent al Comitetului pentru Situatii de Urgenta, acesta indeplineste atributii prevazute in Regulamentul-cadru privind structura organizatorica, atributiile, functionarea si dotarea comitetelor si centrelor operative pentru situatii de urgenta.

Nomenclatorul institutiilor de asistenta sociala
Hotararea de Guvern nr. 539 publicata in M.O. nr. 535 din 23 iunie 2005 stabileste Nomenclatorul institutiilor de asistenta sociala si structura orientativa de personal. Institutiile de asistenta sociala infiintate potrivit legii se organizeaza ca unitati specializate, publice sau private, care asigura, in principal, gazduire, ingrijire sociala si medicala, asistenta, ocrotire, activitati de recuperare, reabilitare si reinsertie sociala pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane varstnice, precum si alte persoane aflate in dificultate. Acordarea serviciilor sociale in sistem rezidential institutionalizat are in vedere gazduirea pe perioada nedeterminata. Unitatile specializate din aceasta categorie pot fi camine, centre de ingrijire si asistenta, centre de plasament, locuinte protejate si altele.

Regimul juridic al activitatii electronice notariale
Normele tehnice si metodologice pentru aplicarea Legii nr. 589/2004 privind regimul juridic al activitatii electronice notariale, aprobate prin ordinul 221 dat de ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, publicat in M.O. nr. 534 din 23.06.2005, se aplica activitatii electronice notariale si stabilesc conditiile pentru autorizarea notarilor publici pentru efectuarea actelor notariale in forma electronica, precum si normele de performanta si securitate cu privire la sistemele informatice utilizate de notarii publici, transmiterea documentelor electronice si pastrarea acestora in arhive.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă