9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCurier legislativ

Curier legislativ

Inscrierea la programul de pregatire in cea de-a doua specialitate inrudita
Prin Ordinul 424 al ministrului Sanatatii, publicat in M.Of. 392/10.05.2005, se aproba Regulamentul privind selectia pentru inscrierea la programul de pregatire in cea de-a doua specialitate inrudita, in regim cu taxa. Conform acestuia, numarul de locuri de pregatire pentru fiecare specialitate si centru universitar, raportat la numarul indrumatorilor, se stabileste de Ministerul Sanatatii, la propunerea Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti. Pentru toate specialitatile si centrele universitare unde numarul solicitarilor este de peste doua, dar nu mai mare de cinci, raportat la numarul total de indrumatori pe centru universitar, proba de departajare va consta intr-un test scris cu cinci intrebari. Pentru toate specialitatile si centrele universitare unde numarul solicitarilor este mai mare de cinci, raportat la numarul total de indrumatori pe centru universitar, proba de departajare va consta intr-un test scris cu zece intrebari. Eventualele contestatii privind notarea intrebarilor se adreseaza in scris presedintelui comisiei, in termen de o ora de la anuntarea notei. Presedintii de comisii le vor transmite prin fax comisiei centrale care a alcatuit intrebarile si baremul, in termen de trei ore de la expirarea termenului de depunere a contestatiilor. Comisia centrala va comunica raspunsul la contestatii in termen de trei zile.

Promovarea in clasa a functionarilor publici
Conform Regulamentului-cadru publicat in M.Of. 396/11.05.2005, la examenul de promovare in clasa a functionarilor publici pot participa functionarii publici incadrati pe functii publice cu nivel de studii inferior care au absolvit o forma de invatamant superior de lunga durata sau de scurta durata in specialitatea in care isi desfasoara activitatea. Examenul de promovare in clasa consta in trei etape, dupa cum urmeaza: verificarea conditiilor prevazute la art. 1; proba scrisa; interviul. Promovarea fiecarei probe se face ca urmare a obtinerii punctajului minim de 50 puncte. Promovarea probei scrise este obligatorie pentru sustinerea interviului. Interviul se sustine, de regula, in aceeasi zi, dar nu mai tarziu de trei zile lucratoare de la data sustinerii probei scrise. Se considera admis la examenul de promovare in clasa functionarul public care a obtinut punctajul minim necesar promovarii.

Constructii la care este obligatorie realizarea adaposturilor de protectie civile
Prin Hotararea Guvernului nr. 560, publicata in M.Of. nr. 526/21.06.2005, se aproba categoriile de constructii la care realizarea adaposturilor este obligatorie, potrivit legii, daca acestea au o suprafata construita la sol mai mare de 150 mp si sunt prevazute cu subsol sau cele neprevazute cu subsol, cu o suprafata desfasurata mai mare de 600 mp, din urmatoarele categorii de folosinta: cladiri pentru birouri si activitati administrative; cladiri pentru activitati financiar-bancare; cladiri pentru afaceri si comert; cladiri pentru invatamant, stiinta, cultura si arta; cladiri pentru activitati de ocrotire a sanatatii si de asistenta sociala; cladiri pentru activitati industriale si de productie, cladiri pentru activitati turistice, destinate cazarii; cladiri si constructii speciale pentru transporturi; cladiri si constructii speciale pentru telecomunicatii; cladiri de locuit. Sunt exceptate de la obligatia realizarii adaposturilor de protectie civila urmatoarele categorii de constructii: cladiri proiectate fara subsol; cladirile statiilor de distributie a carburantilor, aflate la o distanta mai mica de 50 m de limita exterioara a rezervoarelor de depozitare a carburantilor; cladirile si constructiile de cult, indiferent de suprafata construita; constructiile si amenajarile a caror exploatare nu necesita prezenta permanenta a personalului specializat; cladirile si constructiile speciale pentru activitati de productie si/sau de depozitare a materialelor explozive, toxice, usor inflamabile, care, in caz de avariere sau incendiu, ar periclita viata persoanelor din adaposturi etc.

Reglementarea regimului silvic
In M.Of. nr. 521/20.06.2005 s-a publicat Legea pentru modificarea alin. (1) al art. 32 din Ordonanta Guvernului nr. 96/1998 privind reglementarea regimului silvic si administrarea fondului forestier national. Conform acesteia, taierea, distrugerea sau scoaterea din radacini, fara drept, de arbori, puieti sau lastari din fondul forestier national sau din vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, detinatori sau de catre oricare alta persoana, daca valoarea arborilor, puietilor sau lastarilor este de peste cinci ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior sau daca valoarea este sub aceasta limita, dar fapta a fost savarsita de cel putin doua ori in interval de doi ani, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amenda.
Autorizatii-licente neexclusive. Metodologia privind utilizarea repertoriului de opere cinematografice-audiovizuale de catre organismele de televiziune, data publicitatii in M.Of. nr. 390 din 9.05.2005, stabileste ca pentru utilizarea de opere cinematografice-audiovizuale in cadrul propriilor programe organismele de televiziune sunt obligate sa ceara si sa obtina, in forma scrisa, din partea organismului de gestiune colectiva a drepturilor autorilor de opere cinematografice-audiovizuale, autorizatii-licente neexclusive, pe care acestea le acorda in schimbul remuneratiilor cuvenite. Cererile de acordare a autorizatiilor-licente neexclusive se fac inainte de utilizarea repertoriului protejat, pe baza de liste, anexe la contract, cu nominalizarea titlurilor si a autorilor operelor cinematografice-audiovizuale.

Autoritatea Nationala pentru Tineret
Infiintata prin Hotararea de Guvern nr. 384, publicata in M.Of. nr. 395 din 10 mai 2005, Autoritatea Nationala pentru Tineret are in subordine urmatoarele institutii: Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor – ANSIT, Agentia pentru Sprijinirea Studentilor, casele de cultura ale studentilor, Complexul Cultural Sportiv Studentesc “Tei” – Bucuresti si directiile judetene pentru tineret, respectiv a municipiului Bucuresti, institutii publice cu personalitate juridica. Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar a fost desfiintata.

Indemnizatia pentru activitatea de liber-profesionist a artistilor interpreti
Legea 109 publicata in M.Of. nr. 401 din 12.05.2005 reglementeaza dreptul la indemnizatie al artistilor interpreti sau executanti, cetateni romani, care au desfasurat activitate artistic-interpretativa in regim de liber-profesionist in perioada 1 ianuarie 1950-27 septembrie 1999 pe teritoriul Romaniei sau in strainatate. Prin artisti interpreti sau executanti liber-profesionisti se inteleg actorii, cantaretii, muzicienii, dansatorii si alte persoane care prezinta, canta, danseaza, recita, declama, joaca, interpreteaza, dirijeaza, exprima ori executa in orice modalitate o opera literara sau artistica, un spectacol de orice fel, inclusiv folcloric, de varietati, de circ ori de marionete, si care au desfasurat activitati in institutii publice de stat sau persoane juridice de profil, in regim de colaborare, ca liber-profesionisti.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă