12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDelicatesele - placeri ultrarafinate

Delicatesele – placeri ultrarafinate

In Bucuresti magazinele de delicatese nu-s chiar la tot pasul. De fapt, majoritatea romanilor, chiar si cei mai instariti, raman ferm convinsi ca delicatesele – caviarul, branzeturile, sampania – sunt mofturi pentru snobi care n-au ce face cu banii. Daca ar fi doar dupa gust, spune bunul nostru simt, si nu dupa raritate, tot mai bune sunt mancarurile obisnuite, fast-food-ul sau “delicatesele” noastre traditionale, soriciul cu ceapa si branza. Pentru cei cu gusturi mai aventuroase si cu posibilitati pe masura, exista insa cateva alternative culinare ultrarafinate.

Delicatese frantuzesti à la Comtesse du Barry

Pe Ion Campineanu, langa cafenelele French Bakery si Da Vinci L’Inventore, gasiti magazinul de delicatese Comtesse du Barry. Fondata in 1908 de Joseph si Gabrielle du Barry, in provincia Gasconia din sud-vestul Frantei, casa du Barry a devenit un nume de referinta in lumea foie gras-ului si a gastronomiei de lux. Magazinul de pe Campineanu a fost deschis in 2004 si, ne spune managerul Maria Capusan, vinde foarte bine: “Perioadele de varf sunt sarbatorile de iarna si de Pasti, dar avem cumparatori tot timpul, si oameni cu mai multi bani, si oameni obisnuiti; oricine isi permite la o ocazie sa cumpere o terina sau un foie gras. Mai toti oamenii importanti sunt insa clientii nostri, politicieni, oameni de afaceri, vedete”.

Preturi variate

Preturile incep de la 7 lei noi pentru o terina de 70 de grame pana la 8.300 de lei pentru o sticla de cognac. Din oferta magazinului mentionam foie gras-ul, terinele, caviarul, vinurile de Bordeaux, trufele, specialitatile de prepelita si rata, fileul de somon, pralinele, sufleurile si dulceturile. Foie gras, pateul de ficat de gasca sau de rata, poate fi simplu sau cu trufe, cu Armagnac (un fel de cognac produs in zona cu acelasi nume) sau cu Porto. Un foie gras d’oie entier de 200 de grame, marca Comtesse du Barry, costa 253 de lei, iar Le Diamand Rose, cu sampanie roz si cu trufe, la acelasi gramaj, costa 110 RON.
Le Caviar Oscietre, icrele negre iraniene considerate cele mai gustoase, costa 148 de lei pentru 50 de grame, iar Le Caviar Baeri, asociat casei Yves Saint-Laurent, costa 400 de lei pentru 30 de grame.
Dintre antreurile reci, cel mai exotic suna porumbelul umplut cu ficat de rata in jeleu de Porto la 113 RON, sau Pistachon-ul de rata à l’Armagnac cu bloc de foie gras de rata (facut din carne de porc, file de rata, oua, foie gras, Porto, Armagnac, hasma – ceapa maruntita, coaja de portocala, salvie, cimbrisor si gelatina porcina). Terinele, paste de carne cu diferite ingrediente si condimente preparate in vasul cu acelasi nume, sunt de nenumarate feluri: de prepelita cu piersici, de porc negru de Gasconia cu ceapa dulce, de sampanie cu alune, de rata à l’orange, de mistret forestier, de porc cu arpagic etc. O terina de 70 de grame costa 30 RON. Tot antreuri sunt crema de somon cu vodca, rulouri de iepure in jeleu de ierburi provensale sau gelatina de curcan.
Odata cu intrarea in UE, preturile la vinurile de import au scazut cu peste 30%. Cu toate acestea probabil putini dintre dumneavoastra va veti permite Mouton-ul de Rotschild la 2600 de lei. O alegere mai accesibila este vinul Saint-Eurillion la 170 de lei, sau Saint-Estephe la 150 RON.
Dintre felurile calde, comercializate la conserve de portii duble, suna deosebit de apetisant prepelita la 44 RON, cocosul cu vin Madiran, tartarul de stridii de Bretagne sau ravioli cu piept de rata si sos Bolognese.
Dintre dulciuri, ciocolata Maxims de Paris si pralinele (87 de lei pentru 240 de grame), prunele umplute cu crema de vanilie, mere si Armagnac, sufleul de ciocolata si pere la 14 lei, smochinele “prisonnière dans son fleau au miel d’acacia’ (prizoniere in sos de miere de salcam) sau castanele glasate la 19 RON.
Pentru cadourile “de afaceri” oferta Comtesse du Barry, aveti de ales de la pachetul de 58 de lei, pentru 90 de grame de foie gras de rata si 50 de grame de dulceata de smochine, pana la cufarul de 2700 de lei, care cuprinde sase sticle de vin si una de Armagnac, pe langa patru tipuri de foie gras, porumbel si piept de rata umplute, confit de pulpe de rata si ciocolata Prestige Comtesse du Barry in cutie de lemn de mar.

Praline belgiene, mixuri pentru toate gusturile

Pe strada Doamnei veti gasi chocolateria Leonidas. ”Marca numarul unu de praline belgiene si printre primele doua-trei marci de ciocolata din lume, spune patronul Jolyon M’Bei, Leonidas a fost infiintata in 1913 de un grec cu acelasi nume, care a imigrat in America, iar apoi a venit in Belgia pentru un curs de patiserie si cofetarie, s-a indragostit de o femeie frumoasa, a ramas in Belgia si a inceput aceasta afacere.” In prezent, lantul Leonidas are peste 2000 de magazine in toata lumea, iar in Romania exista magazine in Bucuresti si Brasov, in curand si in Baia Mare. Fostul ambasador al Marii Britanii a fost unul dintre clientii fideli ai Leonidas.
Abc-ul pralinelor – bomboane de ciocolata amestecata cu crema de alune si prin extensie bomboane de orice fel – este destul de simplu: praline de ciocolata alba, de ciocolata cu lapte si de ciocolata amaruie. Acestea sunt pralinele Gianduja, praline “pure”. De aici incolo insa lucrurile o iau razna. Ar fi mai intai pralinele Manon, cu care Leonidas a devenit celebru, care sunt si ele albe, cafenii si negre, cu crema de unt si o aluna intreaga. Tot traditionale sunt Caraques, pralinele cu crema de caramel sau lichior, cu crema ganache sau crema “speciala” sau cu martipan. Apoi mai sunt trufele, perlele, drajeurile, “fructele de mare”, jeleurile, fructele martipan etc. Pralinele cu pepene galben le veti recunoaste si fara sa stiti ce sunt, la fel ca perlele Whisky sau pralinele Napolitane de ciocolata neagra cu gust de portocale. De fapt, odata intrati in magazin va veti simti ca in ciocolateria din “Ciocolata cu dragoste”, filmul cu Johnny Depp si Juliette Binoche, si probabil ca Leonidas au pe undeva ascunse si pralinele cu ingredientul misterios din America de Sud care intoxica si produce ilaritate si un libido crescut.
Daca nu, puteti incerca inima de ciocolata umpluta cu praline, pentru Valentine’s Day, la 550 de lei, sau figurinele de ciocolata, inghetatele si serbeturile de la Leonidas.
Cele peste 80 de feluri de praline vandute in magazinul din Bucuresti sunt produse in Anderlecht, ca toate pralinele Leonidas, de oriunde din lume. Majoritatea sunt la pretul de 16 RON pentru 100 de grame, cu exceptia celor fara zahar si a celor cu alcool care costa 198 de lei.

Patiserie din Liban, dulciuri din alta lume

“Patiseria Fadel” nu este chiar un magazin de delicatese si nici nu arata ca atare. Magazinul de pe Jean Louis Calderon, cu firma scrisa in romana si araba, nu este amenajat si decorat ca unul de lux, iar produsele nu le veti lua in ambajale rafinate. Cu toate astea, dulciurile traditionale libaneze va vor surprinde probabil mai mult ca delicatesele europene. Daca va nimeriti duminica dupa-amiaza pe la ora doua, veti asista la o scena neobisnuita. Cu o ora inainte in pravalia in jurul careia graviteaza o intreaga comunitate, cativa clienti asteapta sa fie gata prajiturile libaneze, oameni care se cunosc intre ei si din conversatia carora nu veti intelege nimic daca nu vorbiti araba. Cu toate astea, va veti simti ca un musafir, pentru ca vanzatorii sunt deosebit de atenti cu romanii convertiti la dulciurile arabesti. Domni masivi cu mustata lasa aici cateva milioane pentru un platou cu placinte si baclavale din care copiii mananca pana li se face rau. Pe langa baclavalele cu nuci, fistic sau kaju, pe care le cunoasteti probabil in varianta turceasca, mult mai insiropata, puteti incerca placintele Namura, din fidea cu cocos (25 de lei o suta de grame), Osmalia, din fidea cu crema de lapte (35 RON), cozonacul zemos Sfuf cu crema de sofran, Mamul cu nuca, fistic si curmale (35 de lei). Dulci pana la limita suportabilului sunt si Saibietul, placinta cu crema de lapte (2 lei bucata) sau Burma, un fel de salam tare din fidea umpluta cu fistic. Katos este un fruct din Sahara pe care il puteti gasi confiat, alaturi de portocale, smochine si alte fructe. Tot de la Patiseria Fadel puteti cumpara o narghilea masiva la 300 de lei.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă