15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDRV Arad a "vamuit" statul cu sute de miliarde de lei

DRV Arad a “vamuit” statul cu sute de miliarde de lei

Curtea de Conturi a descoperit in timpul unor verificari efectuate la Directia Regionala Vamala (DRV) Arad mai multe nereguli prin care angajatii institutiei au prejudiciat bugetul statului. Astfel, acestia nu au aplicat in mod coerent legislatia vamala in vigoare si nu au luat masurile asiguratorii prevazute de lege.

Din aceasta cauza, obligatiile in vama datorate bugetului de stat de catre SC “Falcotrade Romania” SRL Arad fie au fost restituite firmei, fie nu au mai putut fi incasate.
Aceasta societate comerciala a efectuat, in perioada 29 octombrie 1998 – 4 noiembrie 2000, importuri de materie prima (carne, condimente si membrane poliamidice) in regim de facilitati vamale acordate in baza Legii privind regimul investitiilor straine, dar pentru care, in conformitate cu legislatia in acest domeniu, nu avea dreptul la aceste beneficii. Si asta, deoarece la data efectuarii importurilor (29 octombrie 1998) firma nu intra sub incidenta prevederilor legale privind regimul investitiilor straine deoarece atunci nu avea facilitati in derulare.
Cu toate acestea, angajatii DRV Arad au actionat ilegal atat prin restituirea unor drepturi vamale incasate initial catre firma, cat si prin acordarea liberului de vama fara calcularea drepturilor vamale datorate. La primele 14 importuri efectuate de SC “Falcotrade Romania” SRL, in perioada 29 octombrie – 15 decembrie 1998, organele vamale au stabilit si incasat drepturi vamale in cuantum de 291.365.396 lei. Ulterior, aceste drepturi au fost restituite prin ordin de plata in data de 19 februarie 1999.
Din control a rezultat faptul ca plata s-a facut in baza actelor constatatoare intocmite de Biroul Vamal Arad, documente pe care este mentionat ca motivele recalcularii s-au efectuat “in urma adresei nr 37/14.01.1999 depuse de SC “Falcotrade Romania” SRL la vama Arad” si nicidecum in baza unor dispozitii legale.
Prin intocmirea unor acte constatatoare nelegale, bugetul de stat a inregistrat un prejudiciu in cuantum de 291.365.396 lei, fata de care au fost calculate pana la data de 5 mai 2005 foloase nerealizate de 154.669.924 lei, sub forma dobanzii de refinantare a BNR de 8,45 la suta. Ulterior, pentru un numar de 357 importuri efectuate de aceeasi firma in perioada 14 ianuarie 1999 – 7 aprilie 2000, unii lucratori ai Biroului Vamal Arad au efectuat, pe de o parte, controlul documentar, fara constatarea de nereguli, iar altii, pe de alta parte, au acordat liberul de vama prin aplicarea stampilei personale asupra declaratiilor vamale de import.
Echipele din cadrul Curtii de Conturi au mentionat ca agentul economic nu avea dreptul de a beneficia de facilitati vamale, consecinta acestei actiuni nelegale fiind neincasarea unor drepturi vamale de 78.830.081.649 lei.
Desi in anul 1998, Directia Generala a Vamilor Bucuresti s-a pronuntat ca SC “Falcotrade Romania” SRL beneficiaza de facilitati vamale, in anul 2000, aceeasi institutie a revenit asupra deciziei si a precizat printr-o adresa ca agentul economic nu beneficiaza de aceste facilitati.
Drept urmare, lucratorii Biroului Vamal Arad au intocmit 500 de acte constatatoare privind obligarea societatii la achitarea drepturilor vamale necalculate si neincasate anterior. Pentru recuperarea acestui debit, organele de executare silita ale DRV Arad au inceput executarea, prin emiterea la data de 19 mai 2000 a unei somatii, actiune care a fost, insa, suspendata prin sentinta Curtii de Apel Timisoara. In consecinta, Directia Vamala Arad a solicitat recurarea sentintei Curtii de Apel, actiune care a fost solutionata in mod favorabil dupa trei ani.
Insa, controlul Curtii de Conturi a descoperit ca inainte de solutionarea recursului, SC “Falcotrade Romania” SRL a fost declarata in stare de lichidare judiciara la data de 21 noiembrie 2002, fapt pentru care DRV se inscrie la Tribunalul Arad pe lista creditorilor. Prin sentinta acestei instante, din 19 ianuarie 2005, s-a inchis procedura legala privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, astfel ca directia nu si-a mai putut recupera debitul de baza care, impreuna cu dobanzile de intarziere aferente, se ridica la suma totala de 222.245.155.429 lei.
Fata de neincasarea acestei creante bugetare, Curtea de Conturi a mai constatat ca organele de executare silita ale DRV Arad nu si-au respectat obligatiile stipulate de lege. Astfel, acestia nu au solicitat instantei sa dispuna infiintarea propririi asiguratorii asupra veniturilor, a sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile, a ipotecii asiguratoare si asupra bunurilor imobile ce apartin debitorului.
In urma verificarilor a mai reiesit si faptul ca 319 importuri efectuate, in perioada 2 iulie 1999 – 4 noiembrie 2000, tot de SC “Falcotrade Romania” SRL, cu toate ca firma nu a beneficiat de regimul vamal preferential, lucratorii din cadrul Biroului Vamal Arad au acordat liberul de vama, iar, ulterior, nu au intocmit acte constatatoare care constituie titluri de creanta pentru stabilirea drepturilor vamale exigibile pentru importurile efectuate in baza declaratiilor vamale.
Aceste drepturi vamale nu mai pot fi recuperate de la societatea comerciala deoarece, printr-o sentinta a Tribunalului Arad, din 19 ianuarie 2005, a fost inchisa procedura de lichidare a firmei. Fata de cele constatate, in legatura cu stabilirea, urmarirea si incasarea drepturilor vamale, datorate de “Falcotrade Romania” SRL, Curtea de Conturi a propus sesizarea organelor de urmarire penala considerand ca exista elemente constitutive ale raspunderii penale.

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă