23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialEpiscopul Tokes, acuzat ca a intrat abuziv pe un teren al Bisericii...

Episcopul Tokes, acuzat ca a intrat abuziv pe un teren al Bisericii Ortodoxe

Un vechi scandal dintre reprezentantii Eparhiei Reformate de pe langa Piatra Craiului si cei ai Bisericii Ortodoxe “Sfanta Treime” din Oradea, a reizbucnit ieri. Episcopul reformat Laszlo Tokes, insotit de zeci de reprezentanti ai Eparhiei si ai Liceului “Lorantffy Zsunzsanna” din resedinta judetului Bihor au intrat pe terenul de sport ce odata a apartinut de institutia de invatamant preuniversitar si care acum se afla in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane.
Reformatii au protestat in acest mod impotriva unei decizii a Consiliului Local Oradea, care a redat terenul de sport Bisericii “Sfanta Treime”.
Astfel, ieri, in jurul amiezii, episcopul reformat de Piatra Craiului, impreuna cu reprezentanti ai Eparhiei Reformate si ai Liceului “Lorantffy Zsuzsanna” au intrat cu forta pe teren.
Angajati ai unitatii scolare au taiat lacatul de la poarta de acces spre locul respectiv.
Reformatii au intreprins acest demers dupa ce au aflat ca Biserica Ortodoxa “Sfanta Treime” doreste sa ridice pe fostul obiectiv care a apartinut Liceului “Lorantffy Zsunzsanna” o troita in memoria martirilor, in colaborare cu Asociatia Deportatilor si Victimelor Oprimarii Comuniste si Asociatia Fostilor Deportati Politici.
Odata cu inceperea lucrarilor la troita respectiva, reprezentantii BOR au ingradit accesul pe terenul de sport dinspre liceul reformat, lucru care l-a infuriat pe Tokes. “Oare in numele Domnului pot fi opriti copiii nostri de a-si exercita dreptul de a face gimnastica? Se poate exercita discriminare etnica, discriminare religioasa in numele Domnului si a Crucii?”, s-a intrebat episcopul reformat. Acesta a precizat ca sarbatoarea Rusaliilor a fost folosita impotriva cultului din care face parte, prin actiunea BOR de a bloca accesul la acest obiectiv.
Totodata, Lazslo Tokes a spus ca terenul de sport este in continuare in proprietatea Eparhiei Reformate si a Liceului “Lorantffy Zsuzsanna”. El a adaugat, ieri, ca vor apela la instanta pentru a constesta decizia CL Oradea de a retroceda obiectivul ortodocsilor.
La fata locului a ajuns si un echipaj al Politiei, care a cerut explicatii episcopului pentru modul in care a intrat in incinta terenului de sport si dovezi ca aceasta baza se afla in proprietatea institutiei de invatamant reformate, asa cum sustine Tokes. Potrivit unor surse din cadrul Politiei, atat episcopul, cat si cei care au fost complici la actiunea de ieri s-ar putea alege cu dosare penale pentru tulburare de posesie.
Pe de alta parte, preotul ortodox de la Biserica “Sfanta Treime”, Florin Puscas, a declarat ca are acte care sa dovedeasca ca sunt proprietarii terenului in cauza. “Terenul ne-a fost retrocedat in acelasi timp in care cladirea Liceului "Andrei Saguna" (actualul Liceu "Lorantffy Zsuzsanna" – n.r.) a fost redata Eparhiei Reformate, dupa o serie de lungi demersuri facute de noi. Trebuia sa primim un teren din apropiere, numai ca, din cauza ca pe suprafata respectiva au fost construite blocuri, am primit-o pe cea pe care a fost terenul de sport al liceului”, a afirmat parintele ortodox.
Puscas a mai spus ca Eparhia Reformata a fost anuntata de faptul ca obiectivul revine Bisericii Ortodoxe, insa niciodata cele doua parti nu s-au intalnit pentru a purta un dialog pe marginea acestui subiect. “Trebuia sa ne intalnim in 10 ianuarie, asa cum ne-am inteles, insa pe data de 9 ianuarie, domnul episcop a intrat pe terenul de sport, in timpul slujbei de duminica, cu alti reprezentanti ai Eparhiei Reformate pentru a protesta importiva deciziei de retrocedare. Consideram ca gestul acela putea sa determine una dintre cele mai negre zile din istoria Oradiei, intrucat exista riscul unor conflicte intre credinciosii ortodocsi si reformati”, a mai adaugat preotul.
Reprezentantul BOR a adaugat ca ei vor continua constructia troitei pe fostul teren de sport, in ciuda demersurilor facute de Tokes Lazslo si ca au depus plangere la Politie impotriva episcopului.
Fosta suprafata ce a apartinut Liceului “Lorantffy Zsuzsanna” a fost retrocedata Bisericii Ortodoxe “Sfanta Treime” la sfarsitul anului trecut. De atunci au existat mai multe conflicte intre cele doua parti. Desi Tokes Laszlo sustine ca prefectul de Bihor, Ilie Bolojan, le-a promis ca va media conflictul, de atunci nu s-a facut nimic in acest sens.
Mai mult, reprezentantii Eparhiei Reformate sustin ca autoritatile nu au dat nici un semn in urma demersurilor facute de ei pe aceasta tema, mai putin viceprimarul municipiului Oradia, Biro Rozalia.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă